Ρουμανία: Με παραιτήσεις υπουργών προς τις Προεδρικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου

Ρουμανία: Με παραιτήσεις υπουργών προς τις Προεδρικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου

Ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) διαλύθηκε καθώς τρεις Υπουργοί του ALDE παραιτήθηκαν χτες μετά την πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησης που έγινε μετά τη διάλυση του συνασπισμού PSD-ALDE στην οποία και συμμετείχαν.

Οι Grațiela Gavrilescu, Υπουργός Περιβάλλοντος, Anton Anton, Υπουργός Ενέργειας και Viorel Ilie, Υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ενώ η Υπουργός Εξωτερικών Ramona Mănescu παραιτήθηκε από το κόμμα ALDE.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Πρωθυπουργός έστειλε χθες, τις προτάσεις της  στον Πρόεδρο Iohannis σχετικά με τους προσωρινούς Υπουργούς που θα αναλάβουν τα εν λόγω χαρτοφυλάκια: Nicolae Bădălău το Υπουργείο Ενέργειας, Ioan Denes το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ştefan Radu Oprea, το Υπουργείο Σχέσεων με το Κοινοβούλιο, καθώς τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές.

Η Ρουμανική Κυβέρνηση αποφάσισε ο πρώτος γύρος των Προεδρικών Εκλογών να πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου 2019 και ο δεύτερος γύρος στις 24 Νοεμβρίου. Η προεκλογική καμπάνια θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου και ώρα 07.00.

Η επίσημη ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορούν να εγγραφούν οι υποψήφιοι στο Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο, ορίζεται η 2α Σεπτεμβρίου. Οι Ρουμάνοι υπήκοοι της Διασποράς θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου και στο δεύτερο γύρο, στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Οι Ρουμάνοι υπήκοοι της Διασποράς θα μπορούν να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους έως την 11η Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν. Θα έχουν στην διάθεσή τους δύο τρόπους ψηφοφορίας: είτε πηγαίνοντας στις κάλπες είτε δια αλληλογραφίας./ibna