Επενδύσεις και μεταναστευτικό στην ατζέντα Μητσοτάκη – Merkel

Επενδύσεις και μεταναστευτικό στην ατζέντα Μητσοτάκη – Merkel

Απουσιάζουν πρωτογενή πλεονάσματα, γερμανικές αποζημιώσεις και Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά το Παρίσι και τον Emmanuel Macron, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Βερολίνο όπου θα έχει τις πιο ουσιαστικές τουλάχιστον για την ελληνική οικονομία, συναντήσεις με την καγκελάριο Angela Merkel, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Olaf Scholz.

Η συγκυρία δεν είναι ιδανική καθώς η κ. Merkel έχει την Κυριακή εκλογές σε δύο κρατίδια και μία ακόμη εκλογή μέσα στον Σεπτέμβριο με όλες τις μετρήσεις στην Γερμανία να δίνουν άνοδο του ακροδεξιού Afd. Το ακροδεξιό κόμμα εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο στην πρώην Ανατολική Γερμανία, λόγω του χαμηλότερου επιπέδου διαβίωσης , και ενώ τείνει να δημιουργηθεί ψυχικό και κοινωνικό χάσμα στα όρια της παλιάς διαίρεσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δύσκολα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει τα ελληνικά αιτήματα. Άλλωστε στις πληροφορίες που συνοδεύουν το ταξίδι από τις κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει η μείωση των πλεονασμάτων, έστω και σε δεύτερο χρόνο, ή η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης “δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ”. Στο πλαίσιο αυτό είναι ερώτημα αν θα συζητηθεί η υφεσιακή κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία και η ενδεχόμενη προσαρμογή των ελληνικών υποχρεώσεων προκειμένου η ελληνική οικονομία να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης πόσω μάλλον να τους αυξήσει όπως υπόσχεται σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει την φράση ύφεση και μιλά για “αναπτυξιακή παγίδα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στην οποία η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ευχάριστη αναπτυξιακή εκπληξη τα επόμενα χρόνια -αν βεβαίως βοηθηθεί με χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Στην ατζέντα πάντως των συνομιλιών δεν υπάρχει ούτε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που είχε θέσει η απελθούσα κυβέρνηση (και στην πρώτη συνάντηση του κ. Τσίπρα λίγο πριν αποχωρήσει έκανε και επίσημο διάβημα υπενθυμίζοντας το θέμα) και απουσιάζουν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και κυρίως η πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις κυβέρνητικές πηγές στόχος της επίσκεψης είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η συζήτηση με την κ. Merkel των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030), οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Εάν στην συνάντηση με τον πρόεδρο Macron ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στις αποσκευές του τη μείωση της φορολογίας στο Βερολίνο έχει το αναπτυξιακό και το “σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ”, προκειμένου αφενός να βελτιώσει και την εικόνα του και τη προσωπική του σχέση με την κ. Merkel. Το Βερολίνο δεν βλέπει αρνητικά την ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε το νεοφιλελεύθερο πνεύμα που την διαπνέει είναι κοντά στις δικές της επιλογές για την Ευρώπη, αρκεί βέβαια να μην προκαλεί προβλήματα.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντηση με την κυρία Merkel, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “θα αποτελέσουν την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να βάζει στο τραπέζι των συναντήσεών του συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, η μετανάστευση και η σχέση με την Τουρκία”. /ibna