Στα τέλη του 2019 θα ανοίξουν οι στρόφιγγες φυσικού αερίου από τη Ρωσία η Τουρκία

Στα τέλη του 2019 θα ανοίξουν οι στρόφιγγες φυσικού αερίου από τη Ρωσία η Τουρκία

“Έως το τέλος του χρόνου ρωσικό φυσικό αέριο θα τροφοδοτήσει την τουρκική ενεργειακή αγορά”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, έπειτα από την συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του, Recep Tayip Erdogan.

Ο αγωγός Turkish Stream επί ρωσικού εδάφους έχει ολοκληρωθεί κατά 99%.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Oleg Aksyutin, ήταν ακόμη πιο ακριβής, διευκρινίζοντας ότι οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω του αγωγού Turkish Stream θα ξεκινήσουν στις 21 Δεκεμβρίου.

Η Gazprom Energoholding, θυγατρική της Gazprom, εν τω μεταξύ ολοκλήρωσε την εγκατάσταση δύο τουρμπίνων φυσικού αερίου, ισχύος 200 MW, στην Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας που λειτουργεί με βάση το φυσικό αέριο και βρίσκεται στην περιοχή Pancevo στην Σερβία προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την ώρα που θα ξεκινήσει την λειτουργία του το δεύτερο σκέλος του αγωγού Turkish Stream, το οποίο θα διέρχεται το έδαφος της Βουλγαρίας για να συνεχίσει την πορεία του μέσω της Σερβίας προτού καταλήξει στην καρδιά της Ευρώπης, την Αυστρία.

Την κατασκευή του εξοπλισμού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Gazprom Energoholding, είχε αναλάβει ο ιταλικός όμιλος Ansaldo και παραδόθηκε δια θαλάσσης από το λιμάνι της Γένοβας στην πόλη Constanta στην Ρουμανία και στην συνέχεια έφτασε στην πόλη Pancevo μέσω του Δούναβη.

Η Gazprom, η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο στον σερβικό ενεργειακό όμιλο NIS, προτίθεται να επενδύσει συνολικά 180 εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής./ibna