Στο Ελσίνκι ο Δένδιας για το Gymnich. Μεγάλος απών ο Cavusoglu

Στο Ελσίνκι ο Δένδιας για το Gymnich. Μεγάλος απών ο Cavusoglu

Στην Φιλανδική πρωτεύουσα θα βρεθεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για να συμμετάσχει στο Gymnich την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 29 και 30 Αυγούστου.

Απών από την άτυπη σύνοδο θα είναι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος δεν προσεκλήθη στη συνάντηση με τους Υπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων και θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει την ενόχληση της Άγκυρας τόσο στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη μη συμμετοχή της Τουρκίας στις εργασίες με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο Ελσίνκι τα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν την ευρύτερη Μέση Ανατολή, την περιοχή της Αρκτικής και τις υβριδικές απειλές. Επιπλέον, η περιφερειακή συνεργασία θα συζητηθεί και με τους υπουργούς Εξωτερικών των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων.

Της Συνόδου θα προεδρεύσει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Federica Mogherini.

Η σύνοδος θα αρχίσει την Πέμπτη 29 Αυγούστου με τη συζήτηση να διεξάγεται από κοινού με τους υπουργούς άμυνας της ΕΕ σχετικά με τις υβριδικές απειλές. Η καταπολέμηση των υβριδικών απειλών και των απειλών του κυβερνοχώρου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, η Φινλανδία στοχεύει στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητας της ΕΕ στην κρίση και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις υβριδικές απειλές. Την Πέμπτη, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν επίσης μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την περιοχή της Αρκτικής. Λόγω της υπερθέρμανσης του κλίματος, η περιοχή της Αρκτικής θα έχει μεγαλύτερη στρατηγική σημασία στην Ευρώπη και παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Κατά τη Φινλανδία, είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει σημασία στην περιοχή τόσο στις εξωτερικές της σχέσεις όσο και στις εσωτερικές της πολιτικές.

Μετά τη συνάντηση στο Gymnich, θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστό υπουργικό γεύμα, το οποίο φιλοξενείται από τον Υπουργό Εξωτερικών Pekka Haavisto με θέμα την υποστήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο γεύμα θα παρευρεθούν επίσης ορισμένοι από τους διεθνείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων./ibna