Διαμάχη Κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ για την απόλυση της Θάνου

Διαμάχη Κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ για την απόλυση της Θάνου

Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση την Τρίτη με την πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, η οποία πρόσφατα απομακρύνθηκε από τη θέση της από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η Θάνου είχε ζητήσει να συναντηθεί με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να συζητήσει τόσο την απομάκρυνσή της όσο και αυτή της αντιπροέδρου της Επιτροπής και δύο ακόμη μελών. Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, με πηγές στο Μαξίμου να υποστηρίζουν ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί απόδειξη των στενών δεσμών που είχαν οι δύο, και οι οποίοι αποτέλεσαν το λόγο της απομάκρυνσης της Θάνου από την ηγεσία της ανεξάρτητης αρχής.

Σε ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η συνάντηση ήταν καθαρά «θεσμική» και ότι ο Θάνου είχε συναντηθεί και με άλλους ηγέτες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε μόνη της για την αλλαγή της ηγεσίας της Επιτροπής, χωρίς την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές της Βασιλικής Θάνου και Άννας Νάκου, ζητώντας προκαταρκτική εντολή μετά την απομάκρυνσή τους από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η πρώην επικεφαλής και η αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού άσκησαν έφεση στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την αναστολή της απομάκρυνσής τους. Η ακροαματική διαδικασία θα λάβει χώρα στις 30 Αυγούστου από την επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας. Έχουν επίσης ασκήσει προσφυγή ακυρώσεως κατά της αποφάσεως με την οποία απομακρύνονται από τις θέσεις τους. Η ακροαματική διαδικασία γι αυτό το θέμα θα γίνει από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τρίτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψαν την κυβέρνηση να μην διορίσει νέα ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προτού το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδώσει οριστική απόφαση για την απόλυση της Θάνου και των άλλων αξιωματούχων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Επενδύσεων, Αντώνης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενεργεί σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, ενώ εξασφαλίζει ταυτόχρονα τη συνέχιση του σημαντικού έργου της Επιτροπής./ibna