Αναστασιάδης: Δεν θα προχωρήσω σε λύση που θα προκαλεί ανασφάλεια στον Κυπριακό Ελληνισμό

Αναστασιάδης: Δεν θα προχωρήσω σε λύση που θα προκαλεί ανασφάλεια στον Κυπριακό Ελληνισμό

Στην παρουσία ομογενειακών οργανώσεων

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια λύση του Κυπριακού «που το μόνο που θα εγγυάται είναι την ανασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού» έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ είπε ότι η προσπάθειά του είναι «να δει πώς διασφαλίζει τις μέλλουσες γενιές».

Στην παρουσία ομογενειακών οργανώσεων, ξένων προσκεκλημένων και πρέσβεων, καθώς και μελών της Κυβέρνησης και άλλων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κήρυξε απόψε την έναρξη των εργασιών του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια ενός πολιτικού που βρίσκεται στην πορεία εξόδου δεν είναι στο πώς να δει την πατρίδα του να διατρέχει ακόμα περισσότερους κινδύνους, αλλά να δει πώς διασφαλίζει τις μέλλουσες γενιές, να δει πώς όταν φεύγει αφήνει πίσω του μια χώρα ασφαλή που θα εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη. Δεν έχω, συνεπώς, λόγους να αρνούμαι ούτε τον διάλογο ούτε, πολύ περισσότερο, τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, προκειμένου να αποτρέψουμε τα τετελεσμένα που κάθε χρόνο, δυστυχώς, καταγράφονται εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το γνωρίζω απολύτως» συνέχισε.

Την ίδια ώρα, είπε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να προχωρήσει σε μια λύση που το μόνο που θα εγγυάται είναι την ανασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού και για αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται ενότητα και «επιτέλους να αφήσουμε τα διάφορα αφηγήματα που μπορεί να μας εξυπηρετούν πολιτικά, αλλά δεν μας ωφελούν εθνικά». Θα πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως «δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν και δεν επιδιώκουν τη λύση, αλλά είναι η στάση μιας υπέρτερης δύναμης που μέσα από τις πολιτικές της, μέσα από το όραμα της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας καταγράφει πράξεις, ενέργειες, παρανομίες που δεν γίνονται ανεκτές όχι απλά από τους Κύπριους, αλλά από πολλές και διάφορες χώρες, έστω και αν τα συμφέροντα τους δεν τους επιτρέπουν να αντιδράσουν όπως όφειλαν να αντιδράσουν».

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του διότι μέσα από τη δράση των αποδήμων ενεργοποιούνται ή ευαισθητοποιούνται Κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας ή άλλων χωρών./ibna