Εκτός της διεθνούς ατζέντας Μητσοτάκη μείωση των πλεονασμάτων και Συμφωνία των Πρεσπών

Εκτός της διεθνούς ατζέντας Μητσοτάκη μείωση των πλεονασμάτων και Συμφωνία των Πρεσπών

Δεν είναι μόνο ότι βάζοντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τις συναντήσεις με τους διεθνείς ηγέτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει τον κίνδυνο να περάσει από κάτω, είναι επίσης και ότι οι ξένες πρωτεύουσες δεν θέλουν να ακούσουν για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ούτε σαν προοπτική για το μέλλον.

Τα “πρωτογενή πλεονάσματα”, δεν ακούστηκαν καθόλου στις δηλώσεις των ηγετών ή στην ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Οι πληροφορίες από γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι η ατζέντα της συνάντησης (και των διαρροών στον Τύπο) καθορίστηκε κατά το πλείστων από το Μέγαρο των Ηλυσίων το οποίο δεν ήθελε να τεθεί στην ευρωπαϊκή συζήτηση ενδεχόμενο αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Ακόμη μικρότερο είναι το καλάθι των προσδοκιών όσον αφορά το θέμα των πλεονασμάτων από την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Σολτς. Άλλωστε το Βερολίνο όπως γνωρίζει και το Μέγαρο Μαξίμου έχει τα δικά του εσωτερικά μέτωπα με τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στο προσεχές διάστημα για να ασχοληθεί με την αλλαγή των στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Πάντως εν αντιθέσει με το Παρίσι όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε μόνος του, στο Βερολίνο όπως άλλωστε είθισται στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι στην ατζέντα των συνομιλιών στο Βερολίνο είναι η οικονομία και η προσέλκυση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και το μεταναστευτικό. Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέτει το θέμα των πλεονασμάτων και θυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το θέμα θα τεθεί για το 2021 αφού υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2019 και καλύψει την δέσμευση του πλεονάσματος για το 2020 και “χτίσει την απαραίτητη αξιοπιστία”.

Το Μέγαρο Μαξίμου όπως και το υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να κρύψουν την ανησυχία τους για τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο έχει εισέλθει η διεθνής και η ευρωπαϊκή οικονομία. Ενώ αναγνωρίζουν ότι θα έχει συνέπειες στην ελληνική οικονομία ξορκίζουν το κακό λέγοντας ότι “η ελληνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών”. Ωστόσο ο πρωθυπουργός αποφεύγει να θέσει στις διεθνείς συναντήσεις του το θέμα των πιθανών επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία και την ανάγκη αναθεώρησης των συμφωνημένων στόχων. Αντιθέτως, επικεντρώνει στην “αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας” όπως δείχνουν τα χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, από την έκδοση επταετούς ομολόγου με το οποίο δανείστηκε η χώρα από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%.

Εκτός και η Συμφωνία των Πρεσπών

Παρομοίως, δεν είναι στην ατζέντα των διεθνών επαφών -αυτό με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης- το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι σχέσεις με την Βόρειο Μακεδονία. Είναι σαφές ότι οι ξένες πρωτεύουσες δεν συμφωνούν με την προσέγγιση της ΝΔ και εφόσον τεθεί το ζήτημα θα προκαλέσει προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση που αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις προσδοκίες που καλλιέργησε στο “υπερ-πατριωτικό κοινό”.

Σε σχετική ερώτηση μάλιστα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Πέτσας απάντησε: “Έχουμε πει την πολιτική  που θα ακολουθήσουμε στα Δυτικά Βαλκάνια και με τους γείτονές μας και δεν νομίζουμε ότι εκπλήσσουμε κανέναν με τη στάση μας. Είναι γνωστή η στάση  και θέση μας, όπως και των εταίρων μας”.

Ανοικτό το θέμα εξεταστικής για το πρώτο εξάμηνο του 2015

Ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για απάτη στο θέμα των πλεονασμάτων που “είχε κάνει σημαία για τρία χρόνια”, το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του επικεντρώνει στο θέμα της πλήρους άρσης των capital controls ενώ παράλληλα αφήνει ανοικτό το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πώς φθάσαμε στην επιβολή τους μετά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την άρση των capital controls “αποκαθιστούμε, πλήρως, την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων… Κλείνει, έτσι, οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας  νέος κύκλος αισιοδοξίας για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία μας”. Ωστόσο είναι ανοικτό πάντα το θέμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών προκειμένου να ασκήσουν τον χρηματοδοτικό τους ρόλο στην οικονομία./ibna