Πυρά ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ότι “ξέχασε” το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός στο Βερολίνο όπου θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρείται να μειωθούν οι προσδοκίες για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Γερμανία, σχολιάζοντας το γεγονός πως ούτε και στο Παρίσι υπήρξε αναφορά στο ζήτημα των πλεονασμάτων.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως “η κυβέρνηση προτάσσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και το θέμα των πλεονασμάτων θα τεθεί, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός από το 2021”.

Επισήμανε δε ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει από την επιστολή που έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Υπογράμμισε ακόμη πως “όλες οι τεχνικές που μπορούν να συμβάλλουν στον στόχο της μείωσης των πλεονασμάτων είναι ευπρόσδεκτες”, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο πρωθυπουργός θέτει στις διεθνείς συναντήσεις  το θέμα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

“Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, επιβεβαίωσε σήμερα την απάτη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη”, σχολίασε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός είχε κάνει “σημαία του για τρία ολόκληρα χρόνια τη μείωση των πλεονασμάτων αλλά ο ίδιος απέρριψε την μείωση που είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση,με την δημιουργία ειδικού λογαριασμού.

“Όσο και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τα ψέματά της”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι στον προϋπολογισμό ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να αποκαλύψει “το πραγματικό του σχέδιο περικοπών και επιβαρύνσεων, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα”.

Κυβέρνηση: Η Κομισιόν θα αποφασίσει για τα πλεονάσματα

“Δεν πάμε ως επαίτες στο Βερολίνο”, ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το  ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που προϋποθέτει τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος, θα αποφασιστεί στο επίπεδο της Κομισιόν, εκτιμώντας ότι  έχει δημιουργηθεί θετική προοπτική./ibna