Ειδησιογραφικές πύλες και fake news στη Βόρεια Μακεδονία

Ειδησιογραφικές πύλες και fake news στη Βόρεια Μακεδονία

Μια πρωτοβουλία ηλεκτρονικής ρύθμισης των μέσων ενημέρωσης εγκαινιάστηκε στα Σκόπια, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ειδησιογραφικών πυλών (portals) δεν έχει διεύθυνση και ψηφιακό αποτύπωμα και συνεχίζει να παράγει fake news.

Η Ένωση Δημοσιογράφων στη Βόρεια Μακεδονία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο προβλέπει την δημιουργία μητρώου όπου θα καταχωρούνται oi αξιόπιστες πύλες. Ο επικεφαλής της Ένωσης Δημοσιογράφων, Mladen Chadikovski, δήλωσε ότι η ανταλλαγή αξιόπιστων και αναξιόπιστων πυλών θα αρκούσε για να πει στις επιχειρήσεις ποια online ΜΜΕ θα πρέπει να διαφημιστούν και ποια όχι.

«Για το λόγο αυτό, προσπαθούμε να ρυθμίσουμε αυτό το ζήτημα με ισχυρή αυτορύθμιση, η οποία θα διακρίνει τα επαγγελματικά από τα αντιεπαγγελματικά μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Chadikovski.

Η Katerina Sinadinovska του Συμβουλίου για τη Δεοντολογία των ΜΜΕ αναφέρει ότι πρέπει να εξαλειφθούν τα fake news και να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις των μέσων ενημέρωσης.

«Σε μια χώρα όπου οι νόμοι και η εφαρμογή τους είναι αρκετά αδύναμοι, δεν νομίζουμε ότι κανένας νέος νόμος μπορεί να βοηθήσει. Κανείς δεν μπορεί να καταγγείλει κανέναν. Σε μια εποχή όπου οι μεταρρυθμίσεις των μέσων ενημέρωσης είναι απολύτως αδύναμες, νομίζω ότι οι καταγγελίες δεν είναι η λύση. Στοχεύουμε στον τρόπο με τον οποίο οι πύλες θα γίνονται επαγγελματικές”, ανέφερε η Sinadinovska.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια πλατφόρμα για την ανίχνευση πλαστών ειδήσεων. Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev και ορισμένοι από τους υπουργούς του υπουργείου έχουν καταθέσει μηνύσεις εναντίον διαφόρων πυλών για δυσφήμιση και κατάχρηση των ονομάτων τους στην τελευταία υπόθεση διαφθοράς “Racket”. Εκατοντάδες φερόμενες ως ειδησιογραφικές πύλες έχουν ανοίξει στη Βόρεια Μακεδονία τα τελευταία χρόνια, αλλά λειτουργούν χωρίς διευθύνσεις και ψηφιακό αποτύπωμα και μερικές από αυτές παράγουν fake news./ibna