Στις 6 Οκτωβρίου οι πρόωρες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο

Στις 6 Οκτωβρίου οι πρόωρες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου.

Η απόφαση αναφέρει ότι «με βάση τις συνταγματικές και νομικές ευθύνες, ο Πρόεδρος Thaçi αποφάσισε ότι οι πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη της νέας Συνέλευση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου 2019», ενώ «έδωσε εντολή στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με την παρούσα απόφαση και την εφαρμοστέα νομοθεσία».

Ο Thaci νωρίτερα την ίδια ημέρα ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, μερικές ημέρες αφότου οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.

Η απόφαση για τη διάλυση του κοινοβουλίου ήρθε μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Ramush Haradinaj στις 19 Ιουλίου, αφού κλήθηκε για ανάκριση στο Ειδικό Γραφείο της Εισαγγελίας της Χάγης, το οποίο χειρίζεται εγκλήματα πολέμου και μεταπολεμικές καταγγελίες στο Κοσσυφοπέδιο.

Τα κόμματα δεν περίμεναν την αναγγελία της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο της χώρας για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την οικοδόμηση νέων προεκλογικών συνασπισμών.

Δύο τέτοιοι συνασπισμοί έχουν ήδη δημιουργηθεί. Ο ένας μεταξύ της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ο άλλος μεταξύ της Σοσιαλδημοκρατικής Πρωτοβουλίας και του Νέου Κοσσυφοπεδίου./ibna