“Παρούσα” δηλώνει και η Κίνα στην Κύπρο

“Παρούσα” δηλώνει και η Κίνα στην Κύπρο

Με επιτυχία φαίνεται πως ολοκληρώνεται η προσπάθεια της Λευκωσίας να αποκτήσει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (floating storage and regasification unit – FSRU) στον Βασιλικό.

H κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρεία China Petroleum Pipeline Engineering Corporation (CPPEC) επελέγη για την κατασκευή της εν λόγω μονάδας, ενώ αντιπροσωπεία αυτής αναμένεται να επισκεφθεί προσεχώς την Λευκωσία για την επικύρωση της συμφωνίας.

Ειδικότερα, την κοινοπραξία συνιστούν οι εταιρείες – εκτός της China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd – Aktor S.A. και Metron S.A., Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd και Wilhelmsen Ship Management Limited.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου της χώρας, “η διεθνής κοινοπραξία έχει καταταγεί πρώτη στην αξιολόγηση για το έργο κατασκευής των απαραίτητων υποδομών για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο”, ενώ “το αποτέλεσμα ακολούθησε μια μακρά και σύνθετη διαγωνιστική διαδικασία, την οποία διαχειριζόταν η ΔΕΦΑ με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες της αγοράς, μεταξύ των οποίων ήταν εξειδικευμένοι τεχνικοί, νομικοί, εμπορικοί και οικονομικοί σύμβουλοι”.

Ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Δρ. Συμέων Κασσιανίδης, επεσήμανε ότι “πιστεύουμε ότι το μέλλον της χώρας ταυτίζεται με το φυσικό αέριο, το οποίο τα επόμενα χρόνια φιλοδοξούμε να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης στην εγχώρια οικονομία. Η δημιουργία της αγοράς φυσικού αερίου θα ενισχύσει την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας και της βιομηχανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

Το LNG Terminal θα περιλαμβάνει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (floating storage and regasification unit – FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το έργο έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης από την Ε.Ε. μέσω της Διευκόλυνσης “Συνδέοντας την Ευρώπη” (Connecting Europe Facility – CEF) και πως σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2021./ibna