Ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος χαιρετίζει την άρση των capital controls ως “επιστροφή στην ομαλότητα”

Ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος χαιρετίζει την άρση των capital controls ως “επιστροφή στην ομαλότητα”

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης χαιρέτισαν την πλήρη άρση των capital controls στην Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου ως “επιστροφή στην ομαλότητα” για την οικονομία, το επιχειρηματικό και το τραπεζικό σύστημα.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε εκτός προγράμματος στο κοινοβούλιο για να ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls στην Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Σήμερα κάνουμε μια ανακοίνωση που έρχεται νωρίτερα από ό, τι είχαμε προγραμματίσει. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι έλεγχοι κεφαλαίων αποτελούν από σήμερα παρελθόν. Ο υπουργός Οικονομικών θα υποβάλει επισήμως την σχετική τροπολογία και θα παράσχει κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις», ανέφερε ο Μητσοτάκης. Η τροπολογία εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ μόνο το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση το απέρριψαν.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το κλείσιμο των τραπεζών και  τα capital controls που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 ήταν το αποτέλεσμα καταστροφικών πολιτικών που εγκρίθηκαν τότε, οι οποίες τώρα διορθώνονται. Ο Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να δανειστούν με καλύτερους όρους και να είναι πιο υγιείς συνολικά, ενώ τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. «Ο νέος κύκλος αισιοδοξίας για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και την Ελλάδα αρχίζει σήμερα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι η κυβέρνηση Τσίπρας είχε ήδη δρομολογήσει την άρση των capital controls τους προηγούμενους μήνες, κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση ότι την παρουσιάσει ως δική της επιτυχία.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από συνάντηση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνική Ένωση Τραπεζών κλπ.), ενώ οι διεθνείς πιστωτές της χώρας άναψαν το πράσινο φως το Σάββατο. Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, συνέστησε την άρση των τελικών περιορισμών μετά την παρατήρηση της συνεχούς αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο Στουρνάρας, δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση «σηματοδοτεί την επιστροφή στην ομαλότητα και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη».

Η απόφαση «άρει μία σημαντική επιβάρυνση για την αξιοπιστία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).

Τα ΜΜΕ της χώρας επισημαίνουν ότι ένας από τους βασικούς στόχους της κατάργησης όλων των περιορισμών είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας από τις εταιρείες παροχής πιστώσεων, κίνηση που θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα./ibna