Κυριακή πρωί η συνάντηση Αναστασιάδη – Λουτ

Κυριακή πρωί η συνάντηση Αναστασιάδη – Λουτ

Και το απόγευμα της ίδιας μέρας η συνάντησή της με τον Μουσταφά Ακιντζί

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Την ερχόμενη Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου, το πρωί θα πραγματοποιηθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ “κλείδωσε” χθες το απόγευμα. Η κ. Λουτ αναμένεται να φθάσει στο νησί το βράδυ του Σαββάτου 31 Αυγούστου και να αναχωρήσει τη Δευτέρα,  2 Σεπτεμβρίου, το βράδυ.

Η συνάντησή της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείεται η κ. Λουτ να έχει εκ νέου συναντήσεις με τους ηγέτες και τη Δευτέρα, πριν την αναχώρησή της από το νησί.

Υπενθυμίζεται πως κατά την άτυπη συνάντησή τους, στις 9 Αυγούστου, Αναστασιάδης και Ακιντζί αποφάσισαν, όπως ανακοινώθηκε, να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες της Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος.

Επίσης εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για μια τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προγραμματίσουν τα περαιτέρω βήματα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, έχει δηλώσει πως «ευελπιστούμε ότι με την εδώ παρουσία της (κ. Λουτ) και με τις συζητήσεις που θα γίνουν, θα γίνει το απαιτούμενο βήμα, αυτό που περιμένει και ο ΓΓ, ούτως ώστε να ξαναναρχίσει η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό»./ibna