Σε σημείο καμπής η Τράπεζα Κύπρου λέει ο νέος CEO της Τράπεζας Κύπρου

Σε σημείο καμπής η Τράπεζα Κύπρου λέει ο νέος CEO της Τράπεζας Κύπρου

Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις, μείζον θέμα τα ΜΕΔ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου, λέει ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, τονίζοντας πως οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας θα είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την Τράπεζα αλλά και για ολόκληρη την οικονομία.

Σε μήνυμα του προς το προσωπικό λίγες μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων των, ο κ. Νικολάου παραθέτει τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τράπεζα, όπως το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο «πρέπει να κλείσει με αποφασιστικότητα», τις προκλήσεις που υπάρχουν για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου ανά το παγκόσμιο, ενώ σημειώνει ότι θα ενταθεί η τεχνολογική αναβάθμιση και ο δραστικός έλεγχος του κόστους. Εξαγγέλλει δε άμεση επαφή με το προσωπικό και τακτική επικοινωνία.

«Η Τράπεζα μας βρίσκεται σε σημείο καμπής», αναφέρει ο Πανίκος Νικολάου στο μήνυμά του και συνεχίζει: «Οι δικές μας αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας θα είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία». Όπως σημειώνει αυτό τον ρόλο, της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής τράπεζας του τόπου, τον αναλαμβάνουμε με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας.

Υπενθυμίζοντας το έργο που έγινε στην τράπεζα μετά την οικονομική κρίση, ο κ. Νικολάου σημειώνει πως «δεν είναι τυχαίο πως μετατρέψαμε το χρέος €11.4 δισ. στον ELA σε ρευστότητα πέραν των €6 δισ., ούτε τυχαία μειώσαμε τα ΜΕΔ μας από €15 δισ. σε €4.3 δισ., κυρίως μέσα από αναδιαρθρώσεις».

«Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν πόσο σκληρά δουλέψαμε και πόσο δρόμο έχουμε διανύσει τα τελευταία χρόνια», προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως «ωστόσο, όσο εντυπωσιακή κι’ αν είναι η μέχρι σήμερα πρόοδος μας, έχουμε ακόμα μπροστά μας άλλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με το ίδιο πείσμα και τον ίδιο επαγγελματισμό».

Για τα κόκκινα δάνεια, ο  κ. Νικολάου τονίζει πως το ζήτημα «πρέπει να κλείσει με αποφασιστικότητα», καθώς, όπως σημειώνει, «η μείωση σε μονοψήφιο νούμερο από το 33% που είμαστε σήμερα είναι μονόδρομος». Επισημαίνει, παράλληλα, τις «μεγάλες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα περιθώρια κέρδους θα παραμείνουν χαμηλά, την ώρα που απαιτούνται επενδύσεις στην τεχνολογία και σε νέες μεθόδους λειτουργία./ibna