Το τέλος των capital controls ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης- Για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Το τέλος των capital controls ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης- Για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

“Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν”, δήλωσε στην ελληνική βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την οριστική άρση του περιορισμού αναλήψεων που είχε επιβληθεί το καλοκαίρι του 2015 μετά το κλείσιμο των τραπεζών στις 28 Ιουνίου.

Τα capital controls είχαν επιβληθεί μετά την αποτυχία της τότε κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίζει τη μη επέκταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Από 01/10/2018 είχαν καταργηθεί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου στο εσωτερικό και γίνονταν ελεύθερα αναλήψεις χωρίς περιορισμό ποσού. Πριν την σημερινή ανακοίνωση, είχαν έτσι κι αλλιώς αρθεί οι έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό ενώ επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα για καταστροφική πολιτική που οδήγησε στην επιβολή των capital controls. “Επιτέλους σήμερα κλείνει οριστικά ένας 4ετής κύκλος ανασφάλειας”, είπε χαρακτηριστικά.

Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη ως αποτέλεσμα των χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης χαρακτήρισε την άρση των capital controls ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος. “Ο κ. πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα το αφήγημα περί δήθεν καταστροφικής διαπραγμάτευσης το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να μιλήσει για την επιβολή των capital controls”, είπε από το βήμα της βουλής και πρόσθεσε:  “Ξέχασε όμως να πει ότι χάρη σε εκείνη τη διαπραγμάτευση καταφέραμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και να εξέλθουμε τελικά από τα μνημόνια”.

“Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών”, δήλωσε ο πρώην υπουργός οικονομικών και τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτος. Όπως επισήμανε, είχε εκπονηθεί οδικός χάρτης μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως ο λόγος που δεν έγινε νωρίτερα ήταν η αβεβαιότητα εξαιτίας των εκλογών του Μαίου και του Ιουλίου./ibna