Οι βουλευτές επιστρέφουν από τις διακοπές, το θέμα της Ειδικής Εισαγγελίας στην ημερήσια διάταξη

Οι βουλευτές επιστρέφουν από τις διακοπές, το θέμα της Ειδικής Εισαγγελίας στην ημερήσια διάταξη

Τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να επιστρέψουν στη συζήτηση σχετικά με την έγκριση του νόμου για το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την τύχη της Ειδικής Εισαγγελίας. Η υιοθέτηση αυτού του νόμου αποτελεί μέρος των μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει η ΕΕ και σχετίζονται με την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι αναμένει ότι θα μπορέσει η κυβέρνηση να φτάσει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση.

«Ο νέος νόμος περί ποινικής δίωξης περιέχει πάνω από το 80% των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO DPMNE. Αναμένω να καταλήξουμε σε συμφωνία και οι βουλευτές να τον ψηφίσουν, επειδή οι ημέρες είναι μετρημένες», δήλωσε ο Zaev.

Το VMRO-DPMNE λέει ότι υπάρχει πρόθεση για συμφωνία, αλλά το κόμμα θέλει να διερευνήσει κάθε Ειδικό Εισαγγελέα μετά το σκάνδαλο εκβιασμού, όπου η ειδική εισαγγελέας Katica Janeva κατέληξε σε κράτηση για υποψία κατάχρησης εξουσίας.

“Έχουμε τις προτάσεις μας που είναι μέρος του πίνακα διαπραγματεύσεων για το τι θα είναι η Γενική Εισαγγελία, ενώ για την Ειδική Εισαγγελία ζητάμε πρώτα την διερεύνηση κάθε υπαλλήλου και στη συνέχεια να σκεφτούμε τι θα συμβεί σε αυτά τα πρόσωπα”, είπε o εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Dimce Arsovski.

Μία από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν είναι η Ειδική Εισαγγελία να είναι μέλος της Γενικής Εισαγγελίας και να προσχωρήσει στην Εισαγγελική Υπηρεσία για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά. Η κυβέρνηση θέλει όλους τους υπαλλήλους της Ειδικής Εισαγγελίας να προσχωρήσουν στη νέα Εισαγγελία του Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ η αντιπολίτευση θέλει όλους τους υπαλλήλους και τους εισαγγελείς να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις εργασίας τους.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Talat Xhaferi, έχει ορίσει για την Τρίτη μια κοινοβουλευτική συνάντηση για να συζητηθεί το νομοσχέδιο για την Εισαγγελία. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν επίσης τη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, αλλά η πρόσφατη υπόθεση διαφθοράς στην Εισαγγελία και η σύλληψη της ειδικής εισαγγελέα Katica Janeva έχουν κλυδωνίσει το δικαστικό σύστημα μετά από ισχυρισμούς για τη συμμετοχή της σε παράνομες πράξεις με υπόπτους./ibna