ΥΠΕΞ Κύπρου: Απαράδεχτη η κατάσταση πραγμάτων με τη συμπεριφορά της Τουρκίας

ΥΠΕΞ Κύπρου: Απαράδεχτη η κατάσταση πραγμάτων με τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε δηλώσεις προέβη ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο κυπριακό κανάλι «Σίγμα» κάνοντας μια γενική αποτίμηση των δεδομένων και για το κυπριακό, ενόψει και της καθόδου της Τζέιν Λουτ το επόμενο διάστημα αλλά και των όσων πράττει η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο και δη στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη κατάσταση πραγμάτων με την συμπεριφορά της Τουρκίας υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίδειξης ψυχραιμίας από την πλευρά της Κύπρου.

Αναφερόμενος στο κυπριακό σε σχέση ακριβώς με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τόνισε ότι για να ξαναναρχίσει ο διάλογος «δεν είναι καν προϋπόθεση, είναι αν θέλετε μια φυσιολογική εξέλιξη για να μπορούν να γίνονται συνομιλίες, να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί, πώς διαφορετικά, δύναται να γίνει ένας διάλογος όταν την ίδια στιγμή επιχειρούν να προχωρήσουν με περαιτέρω τετελεσμένα;».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι μετά από τη συνάντηση με την Τζέιν Λουτ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο όπως άλλωστε είχε ήδη ανακοινωθεί ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ως πολύ κρίσιμους για το Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι αυτή τη φορά είναι όντως πολύ κρίσιμοι μήνες λόγω της «ιδιάζουσας» κατάστασης  με την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από τη μια και επανέναρξης του διαλόγου από την άλλη./ibna