Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει με το σχέδιο υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στην οικονομία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει με το σχέδιο υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στην οικονομία

Η κυβέρνηση εντείνει τις προετοιμασίες της για την κατάθεση δύο νομοθετικών κειμένων στο κοινοβούλιο, τα οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει ότι θα τον βοηθήσει να πείσει τους διεθνείς πιστωτές να επαναδιαπραγματευτούν τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και να προσυπογράψουν μια σειρά προγραμματισμένων φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Πριν από μια επίσκεψη στο Βερολίνο την Πέμπτη για συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη θα υποβάλει σχέδιο νόμου για την προώθηση της ανάπτυξης τη Δευτέρα, ενώ ένα άλλο νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης αναμένεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει να «αλλάξει την αφήγηση» γύρω από την Ελλάδα στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης, προωθώντας μια ενεργητική ατζέντα βασικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας, την τόνωση της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, την προσέλκυση και την απεμπλοκή βασικών επενδύσεων .

Το λεγόμενο “νομοσχέδιο ανάπτυξης” που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αυτή την εβδομάδα, θα στοχεύει στην απλούστευση και επιτάχυνση της χορήγησης αδειών για επιχειρήσεις, στην ανάθεση της αξιολόγησης των προτεινόμενων επιχειρηματικών σχεδίων και στη μεταρρύθμιση του κώδικα πτώχευσης. Η κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη να αποδεσμεύσει ένα έργο ορόσημο αναδιάρθρωσης στην περιοχή του Ελληνικού.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόκειται επίσης να ξεδιπλώσει τη στρατηγική αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων και τη βελτίωση της ζωής των απλών Ελλήνων. Η φράση “επιστροφή στην ομαλότητα” αναφέρεται συχνά από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περιοχή Μάτι της Αττικής, η οποία καταστράφηκε από θανατηφόρες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2018.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα σχέδια μεταρρυθμίσεων στην Angela Merkel την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων των φιλόδοξων φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις σε 20% έως το 2020, μεταξύ άλλων μειώσεων. Ο Μητσοτάκης ελπίζει ότι η φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα του θα βοηθήσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν στη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας από το 2021./ibna