Φωτογραφίες και χαμόγελα στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Φωτογραφίες και χαμόγελα στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έφερε το αναμενόμενο επικοινωνιακό αποτέλεσμα: Υποδοχή στο Μέγαρο των Ηλυσίων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη από το ζεύγος Μακρόν, φωτογραφίες με φόντο την προεδρική φρουρά και καλά λόγια για την παραδοσιακή σχέση Ελλάδας Γαλλίας. Αλλά μέχρι εκεί.

Από την ελληνική πλευρά είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωκε την πολιτική στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν για την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μιλήσει δημόσια για τον στόχο της αναθεώρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σε δεύτερο χρόνο και μόνο αφού θα έχει υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 και θα καλύψει την υποχρέωση για το πλεόνασμα του 2020, θα θέσει τον στόχο της αναθεώρησης του πλεονάσματος για το 2021 -στόχος είναι από 3,5% να πάει στο 3%- και την επόμενη χρονιά στο 2,5%. Μέχρι τότε η πολιτική στήριξη που ζητά ο κ. Μητσοτάκης, είναι ανέξοδη για τον πρόεδρο Μακρόν και η γαλλική διπλωματία έχει πολλούς αιώνες παρελθόν για να μην την προσφέρει με ωραίες εκφράσεις. Ο κ. Μακρόν αξιοποίησε όπως ανέφερε και δημοσίως το ότι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σε ξένη πρωτεύουσα (με εξαίρεση την Κύπρο) έγινε στο Παρίσι.

Το ερώτημα είναι τι προσφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός για την πολιτική έστω στήριξη που ζητά όπως και για την προσέλκυση επενδύσεων. Κατ αρχήν ιδιωτικοποιήσεις. Εάν είναι βάσιμο το δημοσίευμα της Figaro -που πλαισίωνε την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εφημερίδα-, θα περιλαμβάνει και “τις εταιρείες ύδρευσης και ηλεκτρισμού”, τομείς που ενδιαφέρουν γαλλικά συμφέροντα. Η πρόσκληση σε ξένους, Γάλλους εν προκειμένω επενδυτές, συνοδεύονται από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019 και 20% για το 2020. Στην προσφορά του πρωθυπουργού προς τον Μακρόν εντάσσονται και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας καθώς είναι γνωστό το ενδιαφέρον του Παρισιού για τον εκσυγχρονισμό των Μιράζ και για συμφωνία για φρεγάτες. Άνθρωποι περί τον πρωθυπουργό έλεγαν ότι στο προσεχές διάστημα θα φανεί το αποτέλεσμα σε ότι αφορά την αμυντική συμμαχία.

Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έγινε καμία αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό παρότι το θέμα έθεσε και στις δηλώσεις του ο κ. Μακρόν ο οποίος είπε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα αφήσουν μόνη της την Κύπρο και ότι δεν θα επιδείξουν αδυναμία. Το Μέγαρο Μαξίμου περιορίστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την δήλωση Μακρόν, την οποία άλλωστε είχε κάνει πρώτη φορά στην σύσκεψη των χωρών του Νότου στη Μάλτα. Από ελληνικής πλευράς δεν έγινε καμία αναφορά στη συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία καίτοι στις συνομιλίες εθίγησαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Φυσικά από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού το να στείλει από την αυλή του Μεγάρου των Ηλυσίων το μήνυμα ότι “θέλει να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα”, δεν είναι δίχως σημασία. Το εάν η πολιτική στήριξη θα έχει αντίκρισμα θα φανεί όταν θα θέσει συγκεκριμένα αιτήματα για την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής και την μείωση των πλεονασμάτων. Μέχρι τότε θα πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες της Μέρκελ και του Σολτς τους οποίους θα συναντήσει την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο. Καλές είναι οι διπλωματικές αβρότητες των Γάλλων, ωστόσο τα κλειδιά της οικονομίας τα κρατούν οι Γερμανοί. Είναι δε ένας επιπλέον λόγος, το ότι δεν ήθελε να δυσαρεστήσει το Βερολίνο, για τον οποίο δεν έκανε καμία αναφορά στα πλεονάσματα και περιορίστηκε να πει στην συζήτησή του με τους δημοσιογράφους ότι “όταν υπάρχει μία αναπτυξιακή παγίδα (δηλ. ύφεση στην ΕΕ) τότε όλα τα εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη.

Η Μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο στην Αθήνα

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική  Επανάσταση ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα. Μια από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μια εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν. Στο πλαίσιο αυτό Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο.

Αίτημα για photo opportunity με Τραμπ

Το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει ότι θα αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά και πέραν του Ατλαντικού. Έτσι μετά το Βερολίνο επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το Άμστερνταμ και στην συνέχεια και στην συνέχεια η Νέα Υόρκη. Η ελληνική διπλωματία έχει βάλλει τα δυνατά της για να αποσπάσει μία χειραψία και μία σύντομη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ. Το αίτημα έχει υποβληθεί δια της διπλωματικής οδού, ωστόσο δεν έχει κλειδώσει καθώς παρόμοια αιτήματα για συναντήσεις του Τραμπ με ηγέτες στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ είναι πάρα πολλές.

Έχει ενδιαφέρον ότι το αίτημα υποβάλλεται σε μία συγκυρία που συζητείται η ανανέωση της συμφωνίας για την βάση της Σούδας. Από διπλωματικές πηγές διέρρευσε ότι θα είναι ξανά ετήσια. Αυτό όμως δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις με τον Αμερικανό πρέσβη που έχει ετοιμάσει τριετή συμφωνία. Αν τελικώς είναι ετήσια αυτό θα επηρεάσει την θέση του κ. Πάιατ στην χώρα μας καθώς μάλιστα έχει λήξει η θητεία του. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η συμφωνία για τις βάσεις και η αντανάκλαση στον κ. Πάιατ μπορεί να επηρεάσει το σχεδιαζόμενο ταξίδι του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Εάν ο κ. Μητσοτάκης ικανοποιήσει το αίτημα για τριετή πόσο μάλλον για πενταετή ανανέωση θα πρέπει να την περάσει από την Βουλή με όλες τις επικρίσεις που θα δεχθεί για την έλλειψη ανταλλαγμάτων./ibna