Ξεκίνησαν οι προεκλογικές υποσχέσεις από τα κόμματα του Κοσσυφοπεδίου

Ξεκίνησαν οι προεκλογικές υποσχέσεις από τα κόμματα του Κοσσυφοπεδίου

Όλοι στο Κοσσυφοπέδιο είναι εν αναμονή της αναγγελίας της ημερομηνίας των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci πρέπει τώρα να ανακοινώσει την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με το σύνταγμα, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο 45 ημέρες μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Τα πολιτικά κόμματα όμως έχουν ήδη αρχίσει την προεκλογική εκστρατεία και συνεπακόλουθα τις εκλογικές υποσχέσεις.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Veseli, έχει υποσχεθεί να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φτώχειας και της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης.

Τόνισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα ενισχύσει τις σχέσεις με διεθνείς συμμάχους στην προσπάθεια επίλυσης του διαλόγου με τη Σερβία.

Ο αρχηγός του Vetevendosje (VV), Albin Kurti, δήλωσε ότι ένας νέος συνασπισμός μεταξύ του LDK και της VV θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγει το Κοσσυφοπέδιο από την κρίση.

Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και να δημιουργήσει ένα κρατικό ταμείο και μια Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου για να υποστηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ο Kurti είπε ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν πιο σημαντικά εσωτερικά θέματα από ό, τι ο διάλογος με τη Σερβία. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο του διαλόγου, το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να καθορίσει τις αρχές και τις απαιτήσεις προς το Βελιγράδι.

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ramush Haradinaj δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για τη διατήρηση της κυριαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και την προώθηση του κράτους στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου έχει υποσχεθεί σχέδια και ιδέες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την ενίσχυση της διπλωματίας, καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς και την τιμωρία των ατόμων που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα.

Μετά τη δήλωση ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, καμία κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει την τετραετή θητεία της.

Μετά την παραίτηση του Haradinaj, τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν υπέρ των εκλογών, αποκλείοντας άλλες επιλογές, αν και το σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να δώσει στο νικηφόρο συνασπισμό εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ακόμα και χωρίς την ανακοίνωση ημερομηνίας διεξαγωγής των νέων εκλογών, τα κόμματα έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις για την οικοδόμηση νέων προεκλογικών συνασπισμών./ibna