Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο στοίχημα του μετασχηματισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο στοίχημα του μετασχηματισμού

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Το τέλος των θερινών διακοπών βρίσκει τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εγρήγορση.

Αφενός για την οργανωμένη και στοιχειοθετημένη αντιπολίτευση απέναντι στο μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Αφετέρου με το βλέμμα στην επόμενη μέρα στην οποία η Κουμουνδούρου φιλοδοξεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως η παράταξη που θα εκφράσει, οργανωτικά και πολιτικά, τον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο.

Συνεχείς είναι οι συναντήσεις και οι συσκέψεις που έχει στο γραφείο του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, παρουσία του γραμματέα Π. Σκουρλέτη, αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου το συνέδριο της μετεξέλιξης να διεξαχθεί, το αργότερο, στις αρχές του 2020.

Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες θα συγκροτηθεί οργανωτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας με αρμοδιότητα την προετοιμασία του συνεδρίου. Εκδηλώσεις, καμπάνια εγγραφής νέων μελών με επίκεντρο τη νεολαία αλλά και ουσιαστικός διάλογος για τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του νέου κόμματος θα είναι στην ατζέντα το επόμενο εξάμηνο.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν επικεφαλής της κοινής οργανωτικής επιτροπής τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Σκουρλέτης  έχει βρεθεί στο στόχαστρο σειράς δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Αλ. Τσίπρα και πως επίκειται η αντικατάσταση του. Σενάρια που διαψεύδονται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, η τοποθέτηση του στην ηγεσία της κοινής οργανωτικής επιτροπής στέλνει μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης καθώς απαντάει στην πράξη στα κακόβουλα δημοσιεύματα, όπως τονίζουν συνομιλητές του προέδρου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρει μορφή και ο διάλογος, οι διαφορετικές απόψεις και τοποθετήσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυριότερες ενστάσεις εντοπίζονται στο εαν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ένα κόμμα που τοποθετείται στην αριστερά ή εαν θα επιλέξει να στρέψει την πυξίδα του προς την κεντροαριστερά, για τον ρόλο των μελών, για τον τρόπο λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση το στίγμα θα δοθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη κατά την παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου./ibna