Μπαίνει και η Μολδαβία στο “παιχνίδι” με τον Turkish Stream – Πώς επηρεάζονται οι υπόλοιπες χώρες στα Βαλκάνια

Μπαίνει και η Μολδαβία στο “παιχνίδι” με τον Turkish Stream – Πώς επηρεάζονται οι υπόλοιπες χώρες στα Βαλκάνια

Σε προχωρημένες συνομιλίες με την Gazprom φαίνεται πως βρίσκεται η Μολδαβία προκειμένου να συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream.

Η Μολδαβία επιθυμεί να προμηθευτεί φυσικό αέριο από την Ρωσία μέσω του εν λόγω αγωγού, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομίας και Υποδομών της χώρας, Vadim Brynzan.

«Συνομιλούμε με την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου από τον Turkish Stream», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στόχος είναι, όπως έκανε ο ίδιος γνωστό, να ξεκινήσουν τετραμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Μολδαβίας προκειμένου να καταστεί εφικτή η προμήθεια και η διανομή του φυσικού αερίου.

«Θέλουμε να αξιολογήσουμε τις τεχνικές και οικονομικές πτυχές του έργου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην εν λόγω διαδικασία» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας και Υποδομών της Μολδαβίας.

«Δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία ή επιπλέον κατασκευή, οι υποδομές υπάρχουν. Υπάρχει αυτή την στιγμή αγωγός που συνδέει την Τουρκία με την Μολδαβία. Πρόκειται για τον αγωγό Trans-Balkan pipeline. Επί της παρούσης, η Τουρκία προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Blue Stream και μέσω του αγωγού Trans-Balkan pipeline, ο οποίος διατρέχει το έδαφος της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Μόλις τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τμήμα του αγωγού Turkish Stream, η ροή μέσω της Ουκρανίας θα διακοπεί, κατά συνέπεια μπορεί η υπάρχουσα ροή να αντιστραφεί και η Τουρκία να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την Ρουμανία και την Μολδαβία», δήλωσε ο Igor Yushkov, αναλυτής του Ινστιτούτου Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας και λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Η σημερινή ηγεσία της ουκρανικής Naftogaz δηλώνει ότι δεν θα υπογράψει νέο συμβόλαιο με την Ρωσία. Όπως είναι φυσικό όλοι οι πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη ανησυχούν για το πώς θα παραλάβουν τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρειάζονται εφόσον διακοπεί από την 1η Ιανουαρίου η ροή μέσω της Ουκρανίας. Για την Μολδαβία και την Ρουμανία πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επείγον ζήτημα» επεσήμανε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι στις 31Δεκεμβρίου 2019 λήγει η συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου που έχει υπογράψει η Μολδαβία και συγκεριμένα η Moldovagaz με την Gazprom.

Αναμένεται ωστόσο παράταση ή ανανέωση της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Turkish Stream αναμένεται να τροφοδοτήσει με ρωσικό φυσικό αέριο την Τουρκία και την Ευρώπη και θα αποτελείται από δύο ξεχωριστές γραμμές, δυναμικότητας 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε ετήσια βάση η καθεμία./ibna