Στηρίζει λύση Κυπριακού και εμβάθυνση διμερούς σχέσης ο νέος Βρετανός Υπουργός Ευρώπης

Στηρίζει λύση Κυπριακού και εμβάθυνση διμερούς σχέσης ο νέος Βρετανός Υπουργός Ευρώπης

Σημείωσε τη «μεγάλη αξία» που αποδίδει η βρετανική κυβέρνηση στη σχέση με την Κύπρο

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού και τη βούληση του Λονδίνου για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Ευρώπης, Κρίστοφερ Πίντσερ σύμφωνα και με όσα μεταδίδει από το Λονδίνο το κυπριακό πρακτορείο.

Ο κ. Πίντσερ απαντούσε σε επιστολή του Προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστου Καραολή προς το Βρετανό Πρωθυπουργό  Μπόρις Τζόνσον.

Ο Υπουργός Ευρώπης σημείωσε τη «μεγάλη αξία» που αποδίδει η βρετανική κυβέρνηση στη σχέση με την Κύπρο, αναφερόμενος σε κοινές ιστορικές αναφορές και κοινές αξίες, όπως εκφράζονται μεταξύ άλλων και με την ιδιότητα μέλους αμφοτέρων των χωρών στην Κοινοπολιτεία. Πρόσθεσε ότι αυτές οι κοινές αξίες έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από το δημόσιο τομέα και την οικονομική μεταρρύθμιση έως το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και την άμυνα και ασφάλεια.

Ο κ. Πίντσερ επισήμανε παράλληλα τις δυνατές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και στον τουρισμό.

Εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα της βρετανικής κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της διμερούς σχέσης τα επόμενα χρόνια και ανέφερε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της επικοινωνίας της κυβέρνησης με τις κυπριακές κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου παρείχε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας διαβεβαιώσεις για την αταλάντευτη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να στηρίξει τις προσπάθειες για την προώθηση μιας δίκαιης και με διάρκεια λύσης, βασισμένης στο διεθνές αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο συνεχίζει να ενθαρρύνει όλα τα μέρη να επιδείξουν ανανεωμένη προσήλωση στη διαδικασία λύσης, εργαζόμενα προς την επανέναρξη των συνομιλιών./ibna