Η μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος προτεραιότητα για την Αθήνα

Η μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος προτεραιότητα για την Αθήνα

Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την πρότασή του να μειωθούν οι στόχοι του πρωταρχικού πλεονάσματος της Ελλάδας μετά από συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron στο Παρίσι την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδίων οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη. Το κλειδί, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα ήταν να προωθηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Μακρόν συζήτησαν το θέμα την Πέμπτη, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αισθάνεται αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να πείσει τους ομολόγους της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, τώρα που η χώρα έχει ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές της.

«Μπορούμε να το κάνουμε, μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους επί των επιχειρήσεων. Μπορούμε να ξεκινήσουμε το 2020, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές από 28% σε 24%, μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία, η οποία είναι πάντα πρόβλημα…”, δήλωσε ο Μητσοτάκης στο France 24.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να επιτύχει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% έως το 2021. Παρόλα αυτά φαίνεται αποφασισμένη να πιέσει για χαμηλότερα πλεονάσματα, αναφέροντας τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς ομολόγων και τη γενική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει την περιοδεία του στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης με επίσκεψη στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου για συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel. Επιδιώκοντας να δείξει ότι η Αθήνα θα είναι παρούσα σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ, ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι οι επενδύσεις, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι οι κορυφαίες του προτεραιότητες.

Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες γαλλικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση που είναι επιχειρηματική και το έχει αποδείξει αυτό στην πράξη, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα ανάπτυξης», δήλωσε./ibna