Στήριξη από Μακρόν ζήτησε ο Μητσοτάκης

Στήριξη από Μακρόν ζήτησε ο Μητσοτάκης

Μείωση φορολογίας και ιδιωτικοποιήσεις υποσχέθηκε στους Γάλλους επιχειρηματίες 

Στήριξη από τον πρόεδρο Μακρόν για το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και προκειμένου να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής ώστε να θέσει σε δεύτερο χρόνο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

“Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει την δυνατότητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτησή του με Έλληνες δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, προσδοκά την γαλλική στήριξη σε ένα αναπτυξιακό σοκ στην χώρα μας. Σε σχέση με το αν η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ύφεσης και αν αυτό επηρεάζει τον στόχο για μείωση των πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι “όταν βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία, η έμφαση στην ανάπτυξη ως βασική προτεραιότητα είναι κάτι που όλοι συμμεριζόμαστε απόλυτα”.

Καθώς στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλήσεις έναντι της Κύπρου – το επισήμανε άλλωστε στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος Μακρόν-, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο”.

Γενικότερα, ο πρωθυπουργός δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και γι αυτό ξεκινά από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% την επόμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό επιμένει στα όσα είχε δηλώσει προεκλογικά για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (που αποτελεί απαράγραπτη δέσμευσή του), ότι το θέμα θα τεθεί σε συνάρτηση με την αξιοπιστία της χώρας για το 2021 και ότι προέχει η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και η τήρηση της δέσμευσης για το 2020. Φυσικά πιο σημαντική είναι η απάντηση που θα πάρει την επόμενη εβδομάδα από το Βερολίνο για το θέμα των πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν συζητήθηκε η δυνατότητα για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας και η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότζεκτς με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης. Η Figaro σε άρθρο της ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσει της εταιρείας ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να βγούμε από την κρίση.

Συζητήθηκε και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας καθώς στο τραπέζι ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι τα εξοπλιστικά. Θα φανεί στην πορεία.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο συζητήθηκαν συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου μέσα από συγκλίσεις και συμμαχίες σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως πχ η κλιματική αλλαγή, των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ώστε να δώσουν ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Τέλος έγινε συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα 2021. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο μουσείο του Λούβρου. Το θέμα εξετάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για να προωθήσουν την υλοποίησή του, ωστόσο η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε τέτοια θέματα./ibna