Τη νέα διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Τη νέα διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Για θεσμικό ατόπημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη νέα σύσταση της διοίκησης της  Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού ανακοίνωσε η Ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού ως επικεφαλής της Επιτροπής η κυβέρνηση προτείνει τον Καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ιωάννη Λιανό.

Για “νέο θεσμικό ατόπημα” κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ που καλεί την Ν.Δ. να μην προχωρήσει σε αυτή την επιλογή και να μπεί στον διάλογο που θα εκκινήσει στην βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση και  “να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί την πίστη της στην ανεξαρτησία των αρχών”. Όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση η Ευρωπαική και εθνική νομολογία  προβλέπει την ολοκλήρωση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων Αρχών.

Κυβέρνηση: Καμία έκπτωση στην αξιοκρατία και την αμεροληψία

Η Ν.Δ. κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση ότι επιχείρησε να χειραγωγήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού τονίζοντας πως “δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας με γνώμονα την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας”.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού παύθηκε με κυβερνητική απόφαση στις αρχές  Αυγούστου μέσω αναδρομικής θέσπισης κωλυμάτων διορισμού. Το κύριο πρόβλημα που προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν ότι η επικεφαλής της Αρχής, Βασιλική Θάνου είχε διατελέσει προϊστάμενη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Η απόρριψη από το ΣτΕ

Λίγο μετά την ανακοίνωση της νέας διοίκησης της Αρχής, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε ότι απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει η πρώην πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία ζητούσαν να παγώσει η διαπιστωτική πράξη έκπτωσή τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν. Στις 30 Αυγούστου θα εκδικαστεί η αίτηση αναστολής.

Τι απαντά η κομισιόν

Για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας έχουν μιλήσει τόσο τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης όσο και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δ. Παπαδημούλη να καταθέτει ερωτήσεις προς την κομισιόν. Η αρμόδια επίτροπος Βερστάγκερ υπογράμμιζε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. “Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με ενημέρωσε εν συντομία για την κατάσταση την περασμένη Παρασκευή, και οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη για να διακριβώσουν τα γεγονότα”, ανέφερε στην απαντητική της επιστολή.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως θα κατατεθεί άμεσα πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής για την ενίσχυση της διαφάνειας στην επιλογή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στόχος, τονίζουν,είναι  να εναρμονιστεί ο Κανονισμός της Βουλής με το ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε να υλοποιηθεί η βούληση του νομοθέτη, η επιλογή των μελών της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής να γίνεται με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως ισχύει για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Αρχές./ibna