Τελικά 13 οι “μνηστήρες” για το Belene

Τελικά 13 οι “μνηστήρες” για το Belene

Συνολικά δέκα τρεις εταιρείες επέδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Belene.

Στην ανακοίνωση των υποψηφίων προέβη η αρμόδια υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova.

Τα ονόματα των πρώτων επτά “μνηστήρων” είχαν γίνει νωρίτερα γνωστά.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για την ρωσική Rosatom, την κινεζική China National Nuclear Corp. (CNNC) και την κορεατική Korea Hydro & Nuclear Power.

Την εμφάνιση τους έκαναν στην πορεία η γερμανική Bektron-Liaz-Engineering και τρεις εταιρείες με έδρα την Βουλγαρία.

Η γαλλική Framatome και η αμερικανική General Electric εξέφρασαν την επιθυμία να αναλάβουν την προμήθεια του απαραίτητου και κατάλληλου εξοπλισμού, όπως επίσης να εξασφαλίσουν την χρηματόδοτηση της κατασκευής του έργου.

Το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο επενδυτικό σχήμα εξέφρασε και η Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας παράλληλα στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για την μελλοντική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανάλογο ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου εξέφρασαν ακόμη δύο εταιρείες από την Βουλγαρία, η Atomenergoremont AD και η Grand Energy Distribution EOOD.

Η πρόθεση επανακατασκευής και επαναλειτουργίας της εν λόγω μονάδας υπάρχει από το 2012, η Σόφια όμως υποχρεώθηκε να επανεξετάσει τις προτεραιότητες της όταν η Βουλγαρία κλήθηκε να επιστρέψει το ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ στην ρωσική Atomstroyexport, θυγατρική της Rosatom, η οποία είχε επικρατήσει σε παλαιότερο διαγωνισμό και είχε μάλιστα ήδη ξεκινήσει τις εργασίες.

Τον Μάιο η Σόφια επανεκίνησε την διαδικασία, προκηρύσσοντας νέο διαγωνισμό, αναζητώντας στρατηγικό επενδυτή για το έργο.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Belene θα είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο σε δέκα χρόνια από σήμερα έναντι 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, ομάδα εργασίας αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου Ενέργειας, της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού και διαχείρισης δικτύων διανομής (National Electric Company EAD και Electricity System Operator EAD) θα διαμορφώσουν τον οριστικό κατάλογο με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες./ibna