Η Katica Janeva μεταφέρθηκε στο Ποινικό Δικαστήριο

Η Katica Janeva μεταφέρθηκε στο Ποινικό Δικαστήριο

Η ειδική εισαγγελέας Katica Janeva μεταφέρθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τα Σκόπια για να εμφανιστεί ενώπιον ενός προδικαστικού δικαστή, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει για το αίτημα του εισαγγελέα για κράτηση.

Η αστυνομία έψαξε δύο φορές το σπίτι της Katica Janeva στο Kozle.

Νωρίτερα χθες, αξιωματικοί της αστυνομίας συνέλαβαν τη Janeva ενεργώντας με ένταλμα σύλληψης του εισαγγελέα.

Μεταφέρθηκε από την αστυνομία στα γραφεία της SPO, όπου διεξήχθη έρευνα και ο υπολογιστής της Janeva κατασχέθηκε με εντολή.

Ο γενικός εισαγγελέας της SPO μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο σπίτι της στο Kozle, όπου η αστυνομία κατέσχεσε έπιπλα και άλλα αντικείμενα. Το σπίτι της Katica Janeva στο Gevgelija έχει επίσης διερευνηθεί.

Μετά τη σύλληψη της Janeva, ο κρατικός εισαγγελέας Ljubomir Joveski, η αντιπρόσωπός του Liljana Spasovska και η προϊσταμένη της εισαγγελίας για το οργανωμένο έγκλημα Vilma Ruskovska πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου για περαιτέρω έρευνες στην υπόθεση εκβιασμού.

Η εισαγγελία ζήτησε την κράτηση της επικεφαλής εισαγγελέα της SPO Katica Janeva με την κατηγορία της κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος.

Σε ομιλία του σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Εισαγγελέας Ljubomir Joveski δήλωσε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες, βάσει των συλλεγόμενων μέχρι στιγμής στοιχείων, για την περαιτέρω διερεύνηση της συμμετοχής της Janeva στην υπόθεση εκβιασμού.

Ο Joveski δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Janeva εξασφάλισε προσωπικό όφελος ύψους 290.000 δηναρίων (περίπου 4.705 ευρώ) χρησιμοποιώντας την επιρροή της σε μια διαδικασία εναντίον ενός υπόπτου στην υπόθεση Empire.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας καταχράστηκε τις εξουσίες της για ιδιωτικό όφελος, έχοντας υπογράψει διαταγή για την απελευθέρωση του υπόπτου από τη φυλακή και την επιστροφή του διαβατηρίου του. Επίσης, είχε προτείνει ο ύποπτος στην έρευνα της υπόθεσης «Αυτοκρατορίας» να έχει επιεική μεταχείριση, με το σκεπτικό ότι ήταν μάρτυρας κατηγορίας.

Η Katica Janeva, η οποία μπορεί να ακουστεί σε ηχογραφήσεις που δημοσιεύτηκαν από την ιταλική εφημερίδα La Verità, ανακρίθηκε την Τρίτη στη εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα για την υπόθεση του εκβιασμού./ibna