Προσέλκυση επενδύσεων και μείωση των πλεονασμάτων ο στόχος του Μητσοτάκη στο Παρίσι

Προσέλκυση επενδύσεων και μείωση των πλεονασμάτων ο στόχος του Μητσοτάκη στο Παρίσι

Με υποσχέσεις για άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων προκειμένου να προσελκύσει ξένους επενδυτές και απώτερο στόχο να πετύχει μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 ξεκινά σήμερα από το Παρίσι και τον Emmanuel Macron τον κύκλο των επαφών του με ξένους ηγέτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος θα συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, διατηρεί “πολύ καλές σχέσεις με τον Emmanuel Macron”, όπως διαβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ο Γάλλος πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας. Τον είχε επισκεφθεί τότε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο γραφείο του, ενώ συναντήθηκαν και όταν ο πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε την χώρα μας. Στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησής τους στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός. Θα συνοδεύσει πάντως την πρόσκληση με δεσμεύσεις για άμεση μείωση της φορολογίας στο 24% και μετά στο 20%.

Ο στόχός της μείωσης των πλεονασμάτων θα “χτιστεί σταδιακά”, λένε άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου. Η στρατηγική της αξιοπιστίας ξεκινά από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2019 και την τήρηση των δεσμεύσεων για το 2020. Ο στόχος είναι για μία “συμφωνία που θα ενισχύει την ανάπτυξη στην χώρα” και θα επιφέρει μείωση των πλεονασμάτων στο 3% το 2021 και στο 2,5% το 2022. O οδικός χάρτης της αξιοπιστίας θα ξεκινά από τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους και θα περιλαμβάνει πέρα από τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου ξέρει ότι καίτοι η Γαλλία παραδοσιακά τηρεί πιο θετική στάση έναντι της Ελλάδας και ενδεχομένως βοηθήσει και η συναντίληψη Μητσοτάκη και Macron, εντούτοις τα κλειδιά τα κρατά η Γερμανία. Από αυτή την άποψη αν και η συνάντηση με τον Μακρόν προηγείται η πιο σημαντική είναι την επόμενη εβδομάδα με την Angela Merkel.

Φυσικά στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Macron θα τεθούν και τα θέματα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας Γαλλίας σε συνδυασμό με την σταθερότητα και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο -στην Ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος. Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις, η παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ανατολική Μεσόγειο και Νότια της Κρήτης δείχνει από τη μια πλευρά τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφεραν συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου.

Το πρόγραμμα  της επίσκεψης του πρωθυπουργού (σε ώρα Ελλάδας) έχει ως εξής:

16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Macron.

16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Macron.

16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.

16.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Macron/ibna