Η διεθνής κοινότητα στη Β-Ε απαιτεί τη δημιουργία κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα

Η διεθνής κοινότητα στη Β-Ε απαιτεί τη δημιουργία κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Β-Ε Lars Gunnar Wigemark και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Σέρπσκα Radovan Višković συμφώνησαν την Τετάρτη στη Μπάνια Λούκα ότι είναι απαραίτητο να συσταθούν το Συμβούλιο των Υπουργών και οι αρχές της Ομοσπονδίας της Β-Ε το συντομότερο δυνατόν, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω πορεία της Β-Ε προς την ευρωπαϊκή ένταξη.

Ο Višković τόνισε ότι η αδυναμία συγκρότησης αρχών στο ομοσπονδιακό επίπεδο της Β-Ε, έντεκα μήνες μετά τις εκλογές, καθιστά αδύνατη την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων οικονομικής φύσεως αλλά και αναφορικά με την καθημερινότητα των πολιτών, ανακοίνωσε το γραφείο δημοσίων σχέσεων της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

«Οι πολίτες αναμένουν από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των αρχών να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο Višković.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε, Bruce Berton, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το ζήτημα της ένταξης της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να αναβληθεί ο σχηματισμός της κυβέρνησης.

«Η μη εγκαθίδρυση αρχών στη Β-Ε αποτελεί εμπόδιο για όλες τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητο να εφαρμόσει η χώρα στην ευρωατλαντική διαδικασία ολοκλήρωσης», υποστήριξε.

Τα τρία μέλη της Προεδρίας της Β-Ε αδυνατούν να συμφωνήσουν σχετικά με το Ετήσιο Εθνικό Σχέδιο (ANP), το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει η χώρα το Σχέδιο Δράσης για τη Συμμετοχή (MAP) στο ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια στιγμή αδυνατούν να συμφωνήσουν στο διορισμό νέου Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών, το θεσμικό όργανο που αποτελεί ένα είδος κρατικής κυβέρνησης.

Ενώ οι αντιπρόσωποι της Κροατίας και της Βοσνίας στην Προεδρία, Željko Komšić και Šefik Džaferović αντίστοιχα, θέλουν τη χώρα να προχωρήσει με αυτή τη διαδικασία, ο αντιπρόσωπος των Σέρβων, Milorad Dodik, αντιτίθεται σθεναρά. Ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών υποτίθεται ότι θα προέλθει από το κόμμα του Dodik, άλλα τα άλλα δύο μέλη της Προεδρίας αρνούνται να στηρίξουν την υποψηφιότητά του όσο δεν έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση με το ANP.

Ο Berton δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ ζητά από τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε «να επιτύχουν μία συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα για την επίτευξη προόδου».

«Ο ΟΑΣΕ δεν έχει θέση για το κατά πόσον η Β-Ε θα πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτή η απόφαση εναπόκειται στους πολίτες της χώρας./ibna