Από το Παρίσι ξεκινά σειρά επαφών με ξένους ηγέτες ο Μητσοτάκης

Από το Παρίσι ξεκινά σειρά επαφών με ξένους ηγέτες ο Μητσοτάκης

Με σημαντικά μηνύματα, στόχους και πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Παρίσι σειρά επαφών με ξένους ηγέτες, καθώς στις 29 Αυγούστου επισκέπτεται το Βερολίνο και στις 2-3 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Χάγη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι όπου το απόγευμα της Πέμπτης θα έχει συνάντηση στις 16:00 με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα οι δυο ηγέτες θα κάνουν κοινές δηλώσεις, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών ενώ στις 16:45 θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη Macron.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις επαφές του με ξένους ηγέτες, θέλει να αναδείξει την Ελλάδα που γύρισε οριστικά σελίδα μετά τη δεκαετή κρίση και διαθέτει μια ισχυρή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον Ευρωπαϊκό Νότο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αποτελεί εστία και άγκυρα σταθερότητας, ανάπτυξης, μετριοπάθειας και πραγματισμού σε μια εποχή σημαντικών προκλήσεων για τη δημοκρατική Ευρώπη και τη γειτονιά μας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιζητεί επίσης την ενεργή προώθηση των συμμαχιών πάνω στη νέα ισχυρή βάση που έχει δημιουργηθεί μετά την 7η Ιουλίου, ώστε οι ευνοϊκές προοπτικές και το κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας να αποφέρουν το συντομότερο δυνατόν απτά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες: για ισχυρότερη ανάπτυξη με χαμηλότερους φόρους και καλές δουλειές σε μια χώρα η οποία θα πορεύεται σε περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας.

Από το Παρίσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στον Γάλλο Πρόεδρο τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσα από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων. Το αίτημα, επομένως, της Ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η ασφάλεια και η σταθερότητα θα είναι επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη Macron καθώς η Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, θα πρέπει να έχει λόγο στην πολιτική της Ευρώπης για τη μετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων. Η Ελλάδα εξάλλου είναι η μόνη χώρα της περιοχής, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος του ευρώ και πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή. Στις επαφές του Παρισιού θα συζητηθούν σε βάθος τα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας

Τέλος στις συζητήσεις θα τεθεί η «πράσινη» ατζέντα του Emmanuel Macron καθώς η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι βασικό σημείο σύγκλισης των δυο κυβερνήσεων. Επίσης πολλά στοιχεία της Ευρωπαϊκής ατζέντας του Macron βρίσκουν σύμφωνο τον Έλληνα Πρωθυπουργό όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.

Ελλάδα και Γαλλία, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να προχωρήσουν σε συνέργειες στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας οι οποίες θα εκτείνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων ως την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την καινοτομία και την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδικό φυσικό πλούτο και αντιμετωπίζει όπως και η Γαλλία μεγάλες προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στηρίξει την «πράσινη» ατζέντα του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron προτείνοντας παράλληλα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε Ευρωπαϊκή χώρα./ibna