Συνεχίζεται το “θρίλερ” με το Ιρανικό δεξαμενόπλοιο στη Μεσόγειο

Συνεχίζεται το “θρίλερ” με το Ιρανικό δεξαμενόπλοιο στη Μεσόγειο

Σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Αλγερίας και της νήσου La Palma πλέει το Ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 φορτωμένο με 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Σύμφωνα με το State Department το πετρέλαιο προορίζεται  για την Συρία κατά παράβαση των διεθνών  κυρώσεων στο καθεστώς Assad. Για αυτό τον λόγο η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει πως όποιο κράτος δώσει άδεια ελλιμενισμού ή παράσχει βοήθεια στο πλοίο θα θεωρηθεί ότι διευκολύνει τους Φρουρούς της Επανάστασης που κατά τις ΗΠΑ αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση.

Με τον δηλωμένο προορισμό του τάνκερ να είναι η Καλαμάτα, οι Ελληνικές Αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης. Μετά τον υπουργό ναυτιλίας και ο Αναπληρωτής  Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι  η Ελλάδα δεν επιθυμεί να διευκολύνει την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία και πως δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, “με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας”.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που επισήμανε πως ο προορισμός δεν σημαίνει τίποτα καθώς οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να αλλάξει, εξήγησε ότι λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω πλοίο “δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου”, διευκρινίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

Ταυτόχρονα η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι η η Ιρανική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο επίσημο αίτημα. “Δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με την στήριξη της Τεχεράνης”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στο μεταξύ, το Ιρανικό πρακτορείο ILNA μετέδωσε νωρίτερα πως το δεξαμενόπλοιο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει άγνωστος ο αγοραστής του πετρελαίου καθώς και ο προορισμός του πλοίου με τα βλέμματα της Ουάσιγκτον αλλά και των κρατών της Μεσογείου να είναι στραμμένα πάνω του./ibna