Η λύση του κυπριακού έναντι της αποσταθεροποιητικής Τουρκίας

Η λύση του κυπριακού έναντι της αποσταθεροποιητικής Τουρκίας

Τι λένε στην Κύπρο και για τα δημοσιεύματα που αφορούν τον Νίκο Αναστασιάδη

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυπριακής κυβέρνησης έλαβε χώρα σήμερα υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μετά το πέρας αυτής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου κληθείς να σχολιάσει πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εν μέσω των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή ενώπιον μας, είναι ότι σε περίπου ένα δεκαήμερο θα έχουμε νέες διαβουλεύσεις με την κα Λουτ και ευελπιστούμε ότι με την εδώ παρουσία της και τις συζητήσεις που θα γίνουν, θα γίνει το απαιτούμενο βήμα, αυτό που περιμένει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό».

Θεωρούμε, όπως είπε, ότι η ριζική λύση στην αποσταθεροποιητική δραστηριότητα που αναλαμβάνει η Τουρκία θα είναι η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ και των όσων ισχύουν για μια ευρωπαϊκή χώρα. Με αυτό τον τρόπο θα μπούμε σε μια νέα βάση σχέσεων και, βεβαίως, η επίτευξη μιας συμφωνίας, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων συνάδει με το ότι θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τότε και ένα διαφορετικό κλίμα.

«Άρα, λοιπόν, περιμένουμε – αυτή ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου από την πρώτη στιγμή και μετά τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – ότι θα ανταποκριθεί και η Τουρκία σε αυτό που αναμένεται δηλαδή τη βούληση για επανέναρξη και για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τα δημοσιεύματα

Τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο έχει ανοίξει κύκλος συζητήσεων γύρω από δημοσιεύματα ενός δημοσιογραφικού κονσόρτιουμ μιας ΜΚΟ κατά της διαφθοράς με έδρα το εξωτερικό (OCCRP), που αφορούν τον Κύπριο Πρόεδρο. Τα δημοσιεύματα αυτά, τα οποία η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί λίβελλο και συκοφαντική αναφορά, εμπλέκουν το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συναλλαγές που έκαναν εταιρείες που φαίνεται να συμμετείχαν στο Laundromat με τη συμβολή του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη όταν αυτός ακόμα ήταν επικεφαλής του γραφείου. Στο δημοσίευμα σημειωνόταν πως από τα στοιχεία δεν προέκυπταν παραβάσεις της νομοθεσίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου μετά τη συνεδρίαση σήμερα του Υπουργικού ότι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση που αναφέρθηκε στον Πρόεδρο και στο πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ισχυρίστηκε με ανακοίνωση της ότι δεν μπορεί να είναι συκοφαντική η αναφορά της, αφού στηρίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα αυτού του Οργανισμού, από την πρώτη στιγμή, γράφουν οι ίδιοι επί λέξει ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – εγώ δεν μιλώ για κανένα δικηγορικό γραφείο – δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με παραβίαση του νόμου»./ibna