Το νωρίτερο τον Δεκέμβριο η επανέναρξη του διαλόγου με την Πρίστινα, λέει ο Vucic

Το νωρίτερο τον Δεκέμβριο η επανέναρξη του διαλόγου με την Πρίστινα, λέει ο Vucic

Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα επαναληφθεί “το νωρίτερο τον Δεκέμβριο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, από τη Νέα Υόρκη. «Θα ήταν πολύ δύσκολο να αναμένεται κάτι πριν από τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, αν δεν κάνω λάθος, στις 6 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Vucic στον τηλεοπτικό σταθμό Prva, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Vucic επανέλαβε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα πρέπει «να συζητήσουν» την κατάργηση των τελωνειακών δασμών προτού συνεχίσουν τον διάλογο.

Την Τρίτη, ο Vucic συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.

Η διατήρηση του status quo με το Κοσσυφοπέδιο είναι “αδύνατη”, συνεχίζει ο Vucic, τονίζοντας ωστόσο ότι η ειρήνη πρέπει να διατηρηθεί. Τόνισε ότι η Σερβία έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την κατάργηση του τελωνειακού φόρου. Η συνάντηση με τον Pompeo κράτησε περισσότερο από ό, τι είχε προγραμματιστεί, δήλωσε ο Vucic, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες ήταν «σοβαρές και υπεύθυνες».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αλλάξουν τη στάση τους για το Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο «(οι Αμερικανοί) κατανοούν την ανάγκη επίτευξης ενός είδους συμφωνίας με την οποία η Σερβία δεν θα ταπεινωθεί και τα συμφέροντά της δεν θα υποτιμηθούν».

Στη συνάντηση με τον Vucic, ο Pompeo ενθάρρυνε τη Σερβία να επικεντρωθεί στον στρατηγικό της στόχο, ο οποίος είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Γραμματέας και ο Πρόεδρος Vucic συζήτησαν το κοινό διμερές όραμα για μια σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για το στόχο της Σερβίας της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γραμματέας Pompeo ενθάρρυνε τη Σερβία να επικεντρωθεί σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο, επιταχύνοντας τις εγχώριες μεταρρυθμίσεις και επαναλαμβάνοντας τις διαπραγματεύσεις με το Κοσσυφοπέδιο για μια συνολική συμφωνία ομαλοποίησης, επικεντρωμένη στην αμοιβαία αναγνώριση. Ο Γραμματέας επανέλαβε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν προκλήσεις που παρεμποδίζουν τη διαδικασία εξομάλυνσης και να υιοθετήσουν το πνεύμα συμβιβασμού και ευελιξίας που είναι απαραίτητο για την επίτευξη συμφωνίας και την απελευθέρωση των δυνατοτήτων των δυο χωρών», αναφέρει η δήλωση.

Ο Pompeo εξήρε επίσης την «ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Σερβίας»./ibna