Το πρώτο της πλωτό αιολικό πάρκο μπορεί να αποκτήσει η Κύπρος

Το πρώτο της πλωτό αιολικό πάρκο μπορεί να αποκτήσει η Κύπρος

Το πρώτο της πλωτό αιολικό πάρκο, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να αποκτήσει προσεχώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας (ΣΑΕΚ), σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΣΑΕΚ, Χρίστο Τσίγκη, προβλέπεται το επόμενο διάστημα να υποβάλλουν μία ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο Ενέργειας της χώρας για την κατασκευή του εν λόγω έργου.

Όπως επεσήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΣΑΕΚ, μιλώντας στην κάμερα του InBusinessNews, “το μέλλον της αιολικής ενέργειας είναι η θάλασσα και συγκεκριμένα τα πλωτά αιολικά πάρκα”.

Στόχος είναι η Λευκωσία να προτείνει το έργο ως PCI – Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φορέα υλοποίησης τον ΣΑΕΚ, έως το 2021.

Η πλωτή εγκατάσταση θα είναι ισχύος άνω των 100 MW και θα αναπτυχθεί στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ.

Η συνεργασία με την Ελλάδα είναι προϋπόθεση καθώς για να ενταχθεί ένα έργο στα PCI απαιτείται η διασύνδεση τουλάχιστον δύο χωρών.

Ο ΣΑΕΚ φέρεται να έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης της Λευκωσίας.

“Υπάρχει δυνατότητα να αντληθούν σοβαρά κονδύλια από την Ε.Ε. αφού θα μιλάμε για έργο ενέργειας common interest και θα αφορά μεταξύ άλλων research και innovation – ορολογίες που χρησιμοποιούν οι φορείς για EU Funding” είχε δηλώσει παλαιότερα στο InBusinessNews ο Χρίστος Τσίγκης.

Το έργο, σύμφωνα με τον ΣΑΕΚ, αφορά τους μελλοντικούς στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030.

Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν στην Κύπρο έξι αιολικά πάρκα με συνεισφορά στο 4,7% στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω ΑΠΕ.

Πρόκειται για επενδύσεις μελών του ΣΑΕΚ, οι οποίες αγγίζουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΣΑΕΚ διευκρινίζει πως η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου (π.χ. προσδιορισμός κατάλληλης περιοχής, εγκατάσταση συστημάτων μετρήσεων και καταγραφή αιολικού δυναμικού για 1-2 χρόνια, τελική χωροθέτηση, αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία) απαιτεί μεγαλύτερη αρχική επένδυση τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο από τα φωτοβολταϊκά ή/και άλλα συστήματα ΑΠΕ./ibna