Η νεολαία του Κοσσυφοπεδίου εγκαταλείπει τη χώρα

Η νεολαία του Κοσσυφοπεδίου εγκαταλείπει τη χώρα

Ενώ οι πολιτικοί ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο περιμένουν να δουν τη χώρα να επωφελείται από τη διαδικασία ελευθέρωσης των θεωρήσεων, ένας σημαντικός αριθμός νέων εγκαταλείπει τη χώρα και κατευθύνεται προς χώρες μέλη της ΕΕ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Γερμανία είναι ο κύριος προορισμός τους. Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Πρίστινα αναφέρει ότι η πρεσβεία της χώρας έχει λάβει πολλές αιτήσεις από νέους που έχουν βρει δουλειά στη Γερμανία και περιμένουν να αποκτήσουν θεώρηση εργασίας.

Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων πηγαίνουν να εργαστούν στον κατασκευαστικό τομέα και στην εστίαση, αλλά υπάρχουν και πολλοί από αυτούς που εργάζονται ως καθαριστές ή νοσηλευτές. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και νέοι εξειδικευμένοι γιατροί.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ευρωπαϊκών Στατιστικών (EUROSTAT), μεταξύ 2008 και 2018 περίπου 203.330 πολίτες έχουν εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο και πολλοί έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ειδικοί στη χώρα λένε ότι οι νέοι εγκαταλείπουν λόγω έλλειψης προοπτικής και θέσεων εργασίας.

Ο αναλυτής Vilhard Shala δήλωσε στο IBNA ότι οι νέοι εγκαταλείπουν κυρίως για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους.

«Η έλλειψη κυβερνητικών πολιτικών, η έλλειψη αξιών και αξιοκρατίας, η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί είναι μερικοί από τους λόγους που ωθούν τους νέους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Υπάρχουν πολλοί ειδικευμένοι νέοι που αδυνατούν να βρουν δουλειά επειδή δεν συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, ενώ εκείνοι που καταφέρνουν να βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι ευχαριστημένοι με τους μικρούς μισθούς που λαμβάνουν», λέει ο Shala.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι εγκαταλείπουν επειδή οι κρατικοί θεσμοί δεν λειτουργούν σωστά, ενώ η κοινωνία πολιτικοποιείται./ibna