Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικροτεί την ελληνική μεταρρυθμιστική προσπάθεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικροτεί την ελληνική μεταρρυθμιστική προσπάθεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη μεταμνημονιακή εποχή, καθώς οι αριθμοί απασχόλησης, ανάπτυξης και φορολογίας συνεχίζουν να βελτιώνονται τους τελευταίους μήνες.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε με την επέτειο της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαίνεσε το έργο που έχει γίνει μέχρι στιγμής για να μπει η οικονομίας της χώρας σε μία σωστή πορεία. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Το τριετές πρόγραμμα χορήγησε δάνεια ύψους 61,9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αντάλλαγμα για την αντιμετώπιση «μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών θεμάτων» που συνέβαλαν στην κρίση της Ελλάδας, ανέφερε η Επιτροπή.

«Ενώ ακόμα μένει να γίνει δουλειά, οι προσπάθειες που καταβάλλονται αποφέρουν απτά οφέλη», πρόσθεσε. «Εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εστιάζονται στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών των κρίσιμων χρόνων”, δήλωσε ο Valdis Dombrovskis, Αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, καλώντας την Αθήνα να εφαρμόσει «υπεύθυνες» δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις.

Οι ελληνικοί δημόσιοι και ιδιωτικοί τομείς πρέπει να συνεργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό, δήλωσε από τη μεριά του ο Pierre Moscovici, αρμόδιος Επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν θετικά σημάδια, υποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να αποφέρουν καρπούς για μια κοινωνία που έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες. Εντούτοις, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, και η προθυμία για ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων – και για στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους – θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενός καλύτερου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας τους προσεχείς μήνες και χρόνια».

Η έκθεση της Επιτροπής έρχεται πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών που πρόκειται να επισκεφθούν την Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της αποστολής επιτήρησης μετά τη διάσωση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά αυτή την εβδομάδα μια περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου αναμένεται να συζητήσει τη δυνατότητα μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, πηγές στο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισαν την έκθεση της Επιτροπής ως δικαίωση των πολιτικών που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας. Αναφερόμενες στην έκθεση, οι ίδιες πηγές απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας ότι η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφική./ibna