Άλλη μία “Ημέρα ορόσημο για το μέλλον της Β-Ε” αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις προσδοκίες

Άλλη μία “Ημέρα ορόσημο για το μέλλον της Β-Ε” αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις προσδοκίες

Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, Željko Komšić, Milorad Dodik και Šefik Džaferović, συμφώνησαν να ακυρώσουν και τις δύο συνεδριάσεις που είχαν προγραμματιστεί για χθες Τρίτη. Τα μέλη τριμερούς ανώτατου πολιτικού θεσμού στη Β-Ε υποτίθεται ότι θα ψήφιζαν για το Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα (ANP), καθώς και για υποψήφιο για την προεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών της Β-Ε.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συμφωνία για την ακύρωση, ο πρόεδρος της Προεδρίας, Željko Komšić, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε στις διαβουλεύσεις πριν από τις συνεδριάσεις, επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την ακύρωση των συναντήσεων αυτών επετεύχθη εύκολα χωρίς πολύ συζήτηση.

«Δεκαπέντε λεπτά πριν γίνουν ξέραμε ποια κατεύθυνση θα έπρεπε να πάρουμε. Δεν υπήρχε λόγος για δράματα και ένταση», δήλωσε ο Komšić, προσθέτοντας ότι όλοι προσπαθούν «να κρατήσουν την πόρτα ανοικτή για μια νέα συμφωνία».

Ο Komšić τόνισε ότι αυτός και ο Džaferović δεν θα ήθελαν να ψηφίσουν κατά του Zoran Τegeltija ως προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε, ούτε επιθυμούσαν να πλειοψηφήσουν του Dodik σχετικά με τα θέματα του ΑΝΠ.

Πλειοψηφώντας του Dodik, του μέλους της Προεδρίας που αντιπροσωπεύει τους Σέρβους, σχετικά με το αμφισβητούμενο ANP για το ΝΑΤΟ, θα δημιουργούσε περεταίρω εμπόδια στην προσπάθεια γα το σχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ μία ψήφος κατά του υποψήφιου πρωθυπουργού, του υποψηφίου του Dodik από το SNSD, θα τον έβγαζε από το παιχνίδι, πρόσθεσε ο Komšić, ο οποίος αντιπροσωπεύει τους Κροάτες την Προεδρία.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν το θέμα δεν είναι εάν η Προεδρία θα πρέπει να συζητήσει αυτό το τεχνικό έγγραφο ή όχι, αλλά πρέπει να γίνει γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί το εάν η Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα συνεχίσει το δρόμο της προς το ΝΑΤΟ ή όχι, αν θα παραιτηθεί από αυτήν την προσπάθεια, αν θα παγώσουμε το θέμα ή θα κάνουμε ένα βήμα προς τα πίσω», υπογράμμισε ο Komšić.

Ο Milorad Dodik δήλωσε μετά τις διαβουλεύσεις με άλλα μέλη της Προεδρίας ότι η Β-Ε εισέρχεται σε νέο αδιέξοδο και επανέλαβε ότι δεν θα ψηφίσει για το Ετήσιο Εθνικό Σχέδιο (ANP) για το ΝΑΤΟ.

Ο ϊδιος επιβεβαίωσε ότι το ANP αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Τρίτης. Μετά από μια τέτοια απόφαση, όπως είπε, ήταν άσκοπο να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση της Προεδρίας αφιερωμένη στον υποψήφιο Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα νέο Συμβούλιο Υπουργών το συντομότερο δυνατό.

Οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων εθνοτικών κομμάτων στη Β-Ε (το βοσνιακό SDA, το σερβικό SNSD και το κροατικό HDZ) υπέγραψαν νωρίτερα αυτό το μήνα μια συμφωνία που ορίζει τις αρχές για τη διαμόρφωση της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι δηλώσεις που έγιναν τις επόμενες ημέρες έδειξαν ότι η συμφωνία δεν ήταν πιθανόν να υλοποιηθεί εντός 30 ημερών, όπως συμφωνήθηκε.

Ο Dodik είχε ζητήσει τη διεξαγωγή μιας συνεδρίασης της Προεδρίας για να διοριστεί νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, αλλά ο Komšić (φωτο), ο οποίος είναι ο τωρινός Πρόεδρος της Προεδρίας, προγραμμάτισε και μια δεύτερη συνεδρία για την ίδια ημέρα για να συζητηθεί το θέμα του ANP.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τρίτη ονομάστηκε “Ημέρα Ορόσημο για το μέλλον της Β-Ε”, αλλά τώρα είναι προφανές ότι θα περάσει στην Ιστορία ως άλλη χαμένη ευκαιρία./ibna