Πιέζεται η Gazprom λόγω LNG – Ενδιαφέρουσα η δραστηριότητα στη Ρεβυθούσα

Πιέζεται η Gazprom λόγω LNG – Ενδιαφέρουσα η δραστηριότητα στη Ρεβυθούσα

Η νορβηγική Equinor και η ρωσική Gazprom για πρώτη φορά – την τελευταία πενταετία τουλάχιστον- υφίστανται πιέσεις καθώς η Ευρώπη φαίνεται πως στρέφεται, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η μειωμένη ζήτηση στην Ασία “έσπρωξε” προς τα επάνω τις εισαγωγές LNG στην Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά την τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτει σε τηλεγράφημα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι λόγω της έλευσης ποσοτήτων LNG σταδιακά διαφοροποιείται και αναδιαμορφώνεται η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

“Το κύριο βάρος της αύξησης που παρατηρείται στις εξαγωγές της ρωσικής Gazprom την περίοδο Οκτωβρίου-Αυγούστου οφείλεται στην Σλοβακία και την Τσεχία, πρόκειται για δύο χώρες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υποδομές LNG και οι οποίες πρέπει να προετοιμαστούν στην περίπτωση που διακοπεί από τον Ιανουάριο του 2020 η ροή του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας” σημειώνει η αναλύτρια Marina Tsygankova.

Έντονη αναμένεται στο μεταξύ η δραστηριότητα στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας το επόμενο δίμηνο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ.

Πέντε συνολικά εταιρείες/κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν προγραμματίσει την εισαγωγή μικρότερων ή μεγαλύτερων φορτίων LNG, αξιοποιώντας τις ανάλογες υπάρχουσες υποδομές.

Συγκεκριμένα, η Mytilineos αναμένεται τον Οκτώβριο να φέρει 0,5 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, με την ΔΕΠΑ, την Elpedison, τον Ήρωνα και τον ΠρομηθέαGas να ακολουθούν./ibna