Τη στήριξή του στη Διαδικασία της Άκαμπα εξέφρασε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Ιορδανό ΥΠΕΞ

Τη στήριξή του στη Διαδικασία της Άκαμπα εξέφρασε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Ιορδανό ΥΠΕΞ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boiko Borissov πραγματοποίησε συνομιλίες στις 20 Αυγούστου με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Ayman Safadi, επισκέπτεται τη χώρα, λέγοντας ότι για τη Βουλγαρία η Ιορδανία είναι σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Σε δήλωση της βουλγαρικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο Borissov τόνισε ότι η Βουλγαρία εκτιμά τις πρωτοβουλίες του βασιλιά της Ιορδανίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η Διαδικασία της Άκαμπα.

Η διαδικασία της Αqaba είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2015 στην ομώνυμη πόλη της Ιορδανίας, από τον βασιλιά της χώρας Abdallah II, για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας κατά του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Ο Borissov είπε ότι η Βουλγαρία είναι έτοιμη να εξετάσει πιθανές μορφές συνεργασίας με τη διαδικασία της Άκαμπα σε άλλες μορφές όπως η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ή η Διαδικασία του Βερολίνου.

Επισημάνθηκε επίσης ο ρόλος της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως ένα πολύτιμο βήμα για πολιτικό και οικονομικό διάλογο για την περιφερειακή εταιρική σχέση και ολοκλήρωση, τονίζεται στη δήλωση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Ο Safadi είναι συμπρόεδρος της ένωσης.

Ο Borissov τόνισε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ιορδανίας, καθώς και τον πολύ καλό βαθμό αλληλεπίδρασης και σύμπλευσης των πολιτικών θέσεων σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα τις οποίες μοιράζονται τα δύο τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για συγκλίνοντα παράγοντα για τη διατήρηση θετικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η επίσκεψη θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς μας σχέσεις και θα συμβάλει σημαντικά σε μια πιο δυναμική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Borissov στον Safadi.

Ο Borissov και ο Safadi συζήτησαν επίσης για την τόνωση της ανάπτυξης των εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων, καθώς και για την εδραίωση στενότερων επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, αναφέρει η δήλωση της βουλγαρικής κυβέρνησης./ibna