“Κανένα αίτημα κατάπλευσης σε Ελληνικό λιμάνι” από το Ιρανικό τάνκερ τονίζει η Αθήνα

“Κανένα αίτημα κατάπλευσης σε Ελληνικό λιμάνι” από το Ιρανικό τάνκερ τονίζει η Αθήνα

Στην Μεσόγειο ανοιχτά του Αλγερίου με δηλωμένο προορισμό κατάπλου την Καλαμάτα στην Ελλάδα συνεχίζει να πλέει το Ιρανικό τάνκερ Adrian Darya δυο μέρες μετά την αναχώρηση του από το Γιβραλτάρ.

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα και προς οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. στέλνουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ οι οποίοι τονίζουν, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, πως οποιαδήποτε βοήθεια προς το Ιρανικό τάνκερ που πλέει στη Μεσόγειο από χθες, θα  μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Αθήνα: Κανένα αίτημα κατάπλευσης σε Ελληνικό λιμάνι

“Δεν υπάρχει κανένα αίτημα κατάπλευσης στην Καλαμάτα, ούτε σε κάποιο άλλο Ελληνικό λιμάνι” ξεκαθαρίζουν στην Αθήνα   όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές αρχές που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη.

Σε ανοιχτή γραμμή με Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών  βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.

Το ιστορικό του “θρίλερ”

Το δεξαμενόπλοιο που σήμερα φέρει την ονομασία Adrian Dayra 1 υπό Ιρανική σημαία, προηγουμένως Grace 1 με σημαία Παναμά,  είχε συλληφθεί στις 4 Ιουλίου από τις Αρχές του Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μεταφέρει πετρέλαιο με προορισμό την Συρία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Δαμασκού.

Έπειτα από τις διαβεβαιώσεις της Τεχερνάνης ότι  το φορτίο των 2,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου δεν προορίζεται για την Συρία δόθηκε άδεια απόπλου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον που εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψη του τάνκερ και την κατάσχεση του φορτίου του.

“Πολύ λυπηρή”, χαρακτήρισε την απόφαση των Αρχών της Βρετανικής περιοχής, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο. “Ενεργούμε βάσει του Ευρωπαϊκού δικαίου”, δηλώνουν αξιωματούχοι στο Γιβραλτάρ.

Οποιαδήποτε κίνηση για νέα σύλληψη θα επιφέρει “σοβαρές συνέπειες”, τονίζει η Τεχεράνη με τον υπουργό εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ να καταγγέλει την Ουάσιγκτον πως επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση./ibna