Ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκινά τη συζήτηση για την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκινά τη συζήτηση για την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνέντευξή του στον ANT1 τη Δευτέρα, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, έδωσε κάποιες ενδείξεις για το πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελπίζει να αναδιαρθρωθεί μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Σκουρλέτης δήλωσε ότι θα ήθελε να δει τον ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει νέα μέλη που έχουν μια πραγματική σχέση με την πολιτική και μπορούν να καθορίσουν εξελίξεις. Ο γραμματέας του κόμματος τόνισε την ανάγκη συζήτησης για το μέλλον του κόμματος, προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη εκπροσώπηση και συνέχεια.

«Οι ανοιχτές, δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες διαλόγου που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η απάντηση σε κάθε σκόπιμη προσπάθεια καθορισμού των όρων της αναγκαίας συζήτησης για την πορεία του κόμματος, του ρόλου του σε μια νέα πολιτική φάση, της διεύρυνσης και ενίσχυσής του… ” είπε ο Σκουρλέτης.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει με την πρόθεσή του να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ σε μια «προοδευτική συμμαχία» δυνάμεων από το αριστερό και το κέντρο του πολιτικού φάσματος, αλλάζοντας το κόμμα ως μια «ριζοσπαστική κοινωνικοδημοκρατική» πολιτική οντότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ, τα σχέδια του Τσίπρα μπορεί να βρουν αντίσταση μέσα στο κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα Σκουρλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι του Τσίπρα βλέπουν τον Σκουρλέτη σαν εμπόδιο στις συγκεκριμένες αλλαγές που θέλει να προωθήσει ο πρώην πρωθυπουργός, όπως η εκλογή του ηγέτη του κόμματος από την κομματική βάση στο επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρεται επίσης ότι ο Τσίπρας μπορεί να προσπαθήσει να απομακρύνει τον Σκουρλέτη από τη θέση του πριν από το συνέδριο, προκειμένου να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κόμμα ότι το όραμά του να μετατοπίσει το κόμμα στο κέντρο του πολιτικού φάσματος δεν πρέπει να αμφισβητηθεί.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη για τις εξελίξεις μέσα στο κόμμα. Αναμένεται επίσης να δώσει κάποια ένδειξη για το κατά πόσον το συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί φέτος ή την άνοιξη του 2020./ibna