Η μείωση των πλεονασμάτων στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επαφές με ευρωπαίους ηγέτες

Η μείωση των πλεονασμάτων στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επαφές με ευρωπαίους ηγέτες

Από το Παρίσι ξεκινά τον κύκλο των διεθνών επαφών του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Πέμπτη θα έχει συνάντηση στις 3:00 το Μεσημέρι στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο Macron.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας θα βρεθεί το σύνολο των ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων, καθώς και εκείνων που σχετίζονται με την ανατολική Μεσόγειο. “…Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η ενίσχυση αυτής της πολιτικής, οικονομικής και στρατηγική σύμπραξης είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή”. αναφέρει η γαλλική προεδρία. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη «θα είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη μετά την κατά παράδοσιν επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Την επόμενη Πέμπτη στις 29 Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βερολίνο και θα έχει συνάντηση με την Angela Merkel. Η συνάντηση με την καγκελάριο αυτονοήτως αξιολογείται ως πιο σημαντική λόγω της δεσπόζουσας θέσης του Βερολίνου στα οικονομικά της ΕΕ. Θα είναι συναντήσεις γνωριμίας όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει το σχέδιό του κυρίως για την οικονομία και την διαχείριση των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Φυσικά θα μιλήσει αναλυτικά για το σχέδιό του για τις μεταρρυθμίσεις και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Μέχρι την επίσκεψη στο Βερολίνο θα έχουν κατατεθεί και τα δύο νομοσχέδια το αναπτυξιακό και το φορολογικό ως έμπρακτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να οικοδομήσει μία σχέση αξιοπιστίας που θα του επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο να θέσει το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνει και η γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ήδη παρατηρείται σημαντική οικονομική επιβράδυνση και εκφράζονται φόβοι για πέρασμα σε υφεσιακούς ρυθμούς. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορεί να ζητήσει χαλάρωση των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας και αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.

Το επόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού θα είναι στο Άμστερνταμ όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte. Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει πάντως σημασία και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου όπου θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εννοείται ότι θα επιδιώξει σειρά συναντήσεων με διεθνείς ηγέτες στο περιθώριο της Συνέλευσης και photo oportunity με τον πρόεδρο Trump./ibna