Μετά τις εκλογές θα γίνουν αλλαγές στο σύνταγμα της Σερβίας, λέει η υπουργός Δικαιοσύνης

Μετά τις εκλογές θα γίνουν αλλαγές στο σύνταγμα της Σερβίας, λέει η υπουργός Δικαιοσύνης

Το κοινοβούλιο στην επόμενη θητεία του θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις αλλαγές στο σύνταγμα, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Nela Kuburovic.

«Για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να τροποποιήσουμε το σύνταγμα αντί να υιοθετήσουμε ένα νέο, το οποίο θα είναι μια μακρύτερη και πιο περίπλοκη διαδικασία», δήλωσε η Kuburovic σε συνέντευξή της στην Kurir.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νέες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη άνοιξη, πιστεύω ότι το κοινοβούλιο στη νέα του θητεία θα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη διαδικασία, έχοντας κατά νου το χρονοδιάγραμμα και την πολυπλοκότητα της διαδικασίας», εξήγησε η Kuburovic.

Η υπουργός υπενθύμισε ότι η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούνιο, όταν η κοινοβουλευτική επιτροπή για τα συνταγματικά ζητήματα και τη νομοθεσία ενέκρινε προσχέδιο νομοσχεδίου για την τροποποίηση του συντάγματος, το οποίο για να περάσει χρειάζεται την έγκριση των 2/3 του κοινοβουλευτικού σώματος. Μετά από αυτό, το κοινοβούλιο θα πρέπει να διεξάγει δημόσιες διαβουλεύσεις, ενώ τέλος, η Επιτροπή θα πρέπει να προετοιμάσει το τελικό κείμενο, το οποίο θα χρειαστεί και πάλι την έγκριση των βουλευτών.

«Αν οι βουλευτές υιοθετήσουν το τροποποιημένο κείμενο, με πλειοψηφία δύο τρίτων, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα», δήλωσε η Kuburovic.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αλλαγές στοχεύουν στην “ενίσχυση της ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και της εισαγγελίας μέσω των διαδικασιών εκλογής” των μελών τους. Μετά τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση θα “αποκλειστούν” από αυτήν την εκλογική διαδικασία, τόνισε η υπουργός./ibna