Ενδιαφέρον Ρωσίας, Νότιας Κορέας, Κίνας, ΗΠΑ και Γαλλίας για το Belene

Ενδιαφέρον Ρωσίας, Νότιας Κορέας, Κίνας, ΗΠΑ και Γαλλίας για το Belene

Η ρωσική Rosatom και η Hydro Nuclear Company της Νότιας Κορέας κατέθεσαν σήμερα αιτήσεις συμμετοχής προκειμένου να λάβουν μέρος στην διαδικασία επιλογής του ή των στρατηγικών επενδυτών που θα αναλάβουν την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Belene.

Μεταξύ των εταιρειών που φέρονται όμως να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συγκαταλέγονται η κινεζική CNNC, η γαλλική Framatome και η αμερικανική General Electric, οι οποίες αναμενόταν να καταθέσουν κι εκείνες με την σειρά τους την δική της αίτηση σήμερα, τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας που είχε τεθεί.

«Η διαδικασία ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες, περιλαμβάνει εννέα στάδια, αυτό είναι μόνο το πρώτο και δεν πρόκειται για προσφορά» δήλωσε σε συνέντευξη του στην κρατική BNR, ο εκτελεστικός γραμματέας του φόρουμ ατομικής ενέργειας της Βουλγαρίας, Bulatom, Stanislav Georgiev, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στους όρους της διαδικασίας και ότι η Βουλγαρία δεν αναμένεται να παράσχει εγγυήσεις ως προς την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το πρώτο στάδιο είναι απλά οι καταθέσεις αιτήσεων που αναφέρουν “προτίθεμαι να συμμετάσχω”. Κατά την γνώμη μου, οι τρεις πιθανοί επενδυτές θα ξεκινήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις, θα τους ζητηθούν προσφορές και ανάλογα με τα όσα προτίθενται να προσφέρουν, θα υπάρξουν οι ανάλογες συζητήσεις, κάπου στο τρίτο ή το τέταρτο στάδιο της όλης διαδικασίας. Όπως γνωρίζετε, η διαδικασία που ανακοινώθηκε θα διαρκέσει για κάτι περισσότερο από ένα έτος» σημείωσε ο ίδιος./ibna