Σκληρή αντιπαράθεση με το “καλημέρα” αναμένεται στην βουλή

Σκληρή αντιπαράθεση με το “καλημέρα” αναμένεται στην βουλή

Με τρία νομοσχέδια, για την διευκόλυνση των επενδύσεων, την κατάργηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής,την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού και το δεύτερο σκέλος του φορολογικού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα “εγκαινιάσει” την βουλή μετά την ολιγοήμερη παύση των καλοκαιρινών διακοπών.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η συζήτηση επί των συγκεκριμένων νομοσχεδίων δεν θα κυλήσει χωρίς εντάσεις αφού ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προϊδεάσει για την στάση της. Ιδιαίτερα όσον αφορά το εκλογικό σύστημα που θεσπίστηκε από την διακυβέρνηση Τσίπρα, η πολιτική αντιπαράθεση θα χτυπήσει “κόκκινο”.

Εξάλλου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αποτελέσει το δεύτερο “crash test” για την πιθανότητα σύγκλισης της Ν.Δ. με το ΚΙΝΑΛ. Με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να έχει ήδη καταθέσει την πρόταση της σχετικά με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (εκλογικό bonus 20 εδρών εαν το πρώτο κόμμα ξεπεράσει το 25% και μία έδρα για κάθε επιπλέον 1% έως τις 35 έδρες), μένει να φανεί εαν ο πρωθυπουργός θα την υιοθετήσει.

Η πρώτη απόπειρα έγινε με το πανεπιστημιακό άσυλο, με τη Ν.Δ. να απορρίπτει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ με αποτέλεσμα την υπερψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης μόνο απο τους 158 της συμπολίτευσης.

Σειρά θα πάρει η συνταγματική αναθεώρηση, ο ορισμός της ηγεσίας της δικαιοσύνης, η πορεία εκτέλεσης του προυπολογισμού και το μεσοπρόθεσμο, και φυσικά το κρίσιμο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κάτι που θα πρωταγωνιστήσει στην ατζέντα των συναντήσεων Μητσοτάκη σε Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη με Μέρκελ, Μακρόν και Ρούτε.

Η παρουσία στην Θεσσαλονίκη και ο δρόμος για το συνέδριο στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν καμπανάκια για τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι του προσχεδίου του προυπολογισμου για το ’20, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την επόμενη ημέρα του κόμματος και του προγραμματικού του λόγου.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει και εκείνος συναντήσεις στο εξωτερικό καθώς επιδιώκεται ο διεθνής ρόλος του να ενισχυθεί. Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει ως παρατηρητής στις εργασίας του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Την Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του κόμματος  προκειμένου  να συζητηθεί η παρουσία του κόμματος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τον Αλ. Τσίπρα για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια να παρευρίσκεται ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βασικό θέμα συζήτησης ωστόσο θα είναι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο της μετεξέλιξης του, με τον οδικό χάρτη να αποφασίζεται από την Κεντρική Επιτροπή στο τέλος Σεπτεμβρίου./ibna