Νέα διαμάχη Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση της οικονομίας

Νέα διαμάχη Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση της οικονομίας

Σε πόλεμο λέξεων επιδίδονται το Υπουργείο Οικονομικών και η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφηκε τους πρώτους επτά μήνες του 2019, το οποίο υπερέβη τα 1,7 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τον προϋπολογισμό για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 ανήλθαν σε 28,605 δισ. ευρώ, 8,1% υψηλότερα από τον καθορισμένο στόχο των 26,455 δισ. ευρώ. Επίσης, τα φορολογικά έσοδα ήταν 26,248 δισ. ευρώ, 2,1% υψηλότερα από τον στόχο των 25,715 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού του Ιουλίου υπερέβησαν τον στόχο κατά 209 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του, το κύριο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία για τους πρώτους επτά μήνες του 2019 αντικατοπτρίζουν τις προηγούμενες προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την κρίση, κάτι που πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα, σταθεροποιώντας παράλληλα την οικονομία και βάζοντας τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών «οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι το ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί αυτό που «αναγνωρίζει ολόκληρος ο πλανήτης: ότι επιβάρυνε την ελληνική οικονομία και την κοινωνία με τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ».

Το υπουργείο τόνισε επίσης ότι τα έσοδα τον Ιούνιο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ακόμη πρωθυπουργός, ήταν περίπου 290 εκατομμύρια ευρώ κάτω από τον καθορισμένο στόχο, ενώ τον Ιούλιο, μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, τα έσοδα ξεπέρασαν τους στόχους κατά 206 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένεται τώρα να χρησιμοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα των πρώτων επτά μηνών του 2019 για να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της χώρας να υπογράψουν μια σειρά φορολογικών περικοπών και άλλων μεταρρυθμίσεων που θέλει να εισαγάγει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός.

Ο Μητσοτάκης προετοιμάζει τις πρώτες επίσημες επισκέψεις του στο εξωτερικό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 7-15 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να ταξιδέψει στο Βερολίνο για κρίσιμες συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel στις 29 Αυγούστου. Επίσης, αυτή την εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, ενώ στις 2-3 Σεπτεμβρίου, ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Χάγη για συνομιλίες με τον ολλανδό Πρωθυπουργό Mark Rutte.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανό να ανακινήσει το θέμα της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες, πριν παρουσιάσει τα σχέδιά του για φορολογικές μεταρρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη./ibna