Η Βουλγαρία έχει διαθέσει στη Βόρεια Μακεδονία ένα εκατομμύριο λέβα σε αναπτυξιακή βοήθεια το 2019

Η Βουλγαρία έχει διαθέσει στη Βόρεια Μακεδονία ένα εκατομμύριο λέβα σε αναπτυξιακή βοήθεια το 2019

Το 2019, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από ένα εκατομμύριο λέβα (περίπου 500.000 ευρώ) για 11 έργα αναπτυξιακής βοήθειας σε όλη τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva.

Η Zaharieva μίλησε στη Στρώμνιτσα στα εγκαίνια ενός πολυλειτουργικού κοινωνικού κέντρου στο δήμο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση με αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 270.000 λέβα.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Στρώμνιτσας Kosta Janevski και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Andrej Zhernovski.

Έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα εργαστούν στο κέντρο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα διαφορετικών ομάδων ατόμων με αναπηρίες, σύμφωνα με δήλωση του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας, η Βουλγαρία βοηθά το λαό της Στρώμνιτσας και τους κοντινούς οικισμούς για δεύτερη φορά, σύμφωνα με τη δήλωση.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ ακριβώς ένα χρόνο μετά την παράδοση από τον πρωθυπουργό Boiko Borissov στον πρωθυπουργό Zoran Zaev το κλειδί για το αυτοκίνητο με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν άτομα με αναπηρία, και αυτό το έργο είναι ένα είδος αναβάθμισης. Στηρίζουμε πολλά ακόμα έργα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε η Zaharieva.

Άλλα έργα που υποστηρίζει η Βουλγαρία περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός δεύτερου κέντρου για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού στην Οχρίδα, την ανασυγκρότηση δύο γεφυρών στη Στρούγκα και το χωριό Lozhani και την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στην Kriva Palanka.

Τα άλλα προγράμματα αποσκοπούν στη συνεργασία μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των δύο χωρών και στην καταπολέμηση του ρατσισμού, φεστιβάλ για την υποστήριξη της πολιτιστικής ανταλλαγής, με περισσότερα από 900 παιδιά και ενήλικες από τη Βουλγαρία να συμμετέχουν σε δύο φεστιβάλ το 2019, παροχή αθλητικού εξοπλισμού σε έξι σχολεία και πέντε νηπιαγωγεία στο δήμο Gyorche Petrov – Skopje, καθώς και υποστήριξη για την υγειονομική διαμεσολάβηση μεταξύ των Ρομά.

Στις αρχές του 2019 ολοκληρώθηκε ένα από τα έργα για το 2018 – η πρόσοψη ενός από τα μεγαλύτερα σχολεία στα Σκόπια – το Δημοτικό Σχολείο του Dimitar Miladinov, με το συνολικό κόστος του έργου να ανέρχεται σε 255.000 λέβα./ibna