Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: ο ΓΓ του ΟΗΕ να είναι αυστηρός, αλλά και να εμπνέεται από τις αρχές της δικαιοσύνης

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: ο ΓΓ του ΟΗΕ να είναι αυστηρός, αλλά και να εμπνέεται από τις αρχές της δικαιοσύνης

Κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres να είναι αυστηρός και να εμπνέεται από αρχές δικαιοσύνης.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Στο κυπριακό αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης που προέστη, με αποδέκτη τον ΓΓ των ΗΕ Antonio GuterresΑντόνιο Γκουτέρες. «Πιστεύω άλλα θέλουμε εμείς και  άλλα θέλει ο Τ/κ ηγέτης Mustafa Akinci ο οποίος μπορεί να μην το λέει αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι πιέζεται από την Άγκυρα» είπε σχετικά και ανέφερε πως δεν  έχει ιδία θέληση ο κ. Akinci και πως ότι θέλει η Άγκυρα εκείνο πρεσβεύει και ο Akinci.

Πρόσθεσε πως «θα ήτο μια καλή επιδιαιτησία , όπως θα πάν αμφότεροι τέλος του Σεπτέμβρη να δουν τον ΓΓ».

Διερωτήθηκε ωστόσο κατά πόσο ο  ΓΓ του ΟΗΕ  θα είναι σε θέση να κάνει να κάνει μια καλή επιδιαιτησία. Θα έχει, διερωτήθηκε, ο ΓΓ το  θάρρος να πει «αυτό είναι σωστό το δέχομαι , αυτό δεν είναι σωστό το απορρίπτω; Ελάτε κάτω να κάνουμε ένα σωστό κράτος; Να βοηθήσει πραγματικά»;

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε τις αμφιβολίες του «να τα βρούμε μόνοι μας αφού, όπως ανέφερε, η Τουρκία γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θέλει τα πάντα. Εάν είναι δυνατόν θέλει όλη την Κύπρο». Εκτίμησε πως δεν  πιστεύει  ότι μπορούμε να κάνουμε συνομιλίες και να βρούμε λύση. «Έχει 45 χρόνια που δεν τα βρήκαμε θα τα βρούμε τώρα»; διερωτήθηκε.

«Θα ηθέλαμε ένα αυστηρό  ΓΓ των ΗΕ αλλά να εμπνέεται από αρχές δικαιοσύνης και που να  έρθει και να πει ελάτε εδώ για να κάνουμε ένα κράτος σωστό να δουλεύει. Γιατί εάν δεν δουλεύει θα καταρρεύσει και όταν  καταρρεύσει θα διαλυθούν τα πάντα», συμπλήρωσε.

Ευχήθηκε όπως ο  Antonio Guterres φθάσει σε αυτό το ύψος και να διατάξει «εγώ ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ αυτά πρεσβεύω και αυτά πρέπει να λάβουν χώρα. Τότε να τον συγχαρούμε», συμπλήρωσε .

«Εάν δεν φτάσει σε αυτό το ύψος ο ΓΓ δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος άλλος να βοηθήσει. Οι ισχυροί της γης, δεν νομίζω. Εκείνοι θέλουν τα άνομα συμφέροντα τους» , κατέληξε./ibna