Οι Έλληνες θα πληρώσουν 27 δις. Ευρώ μέχρι τέλος του 2019

 Οι Έλληνες θα πληρώσουν 27 δις. Ευρώ μέχρι τέλος του 2019

Ξεπερνούν τα 27 δισ. Ευρώ οι φόροι που θα κληθούν να καταβάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στο κράτος μέσα στους εναπομείναντες 4,5 μήνες του έτους, ενώ μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο που λήγουν οι προθεσμίες για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, θα πρέπει να καταβληθούν περί τα 6,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό των πάσης φύσεως φόρων που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι, από ΦΠΑ μέχρι ΕΝΦΙΑ ως το τέλος του έτους αντιστοιχεί σε κάτι ελαφρώς λιγότερο από το μισό του συνολικού ποσού με το οποίο προγραμματίζεται να ενισχυθούν για ολόκληρη την διάρκεια του έτους τα ταμεία του κράτους και συγκεκριμένα περίπου στο 47% των συνολικά 57,8 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να έχει εισπράξει το δημόσιο έως το τέλος του έτους. Από αυτά τα 57,8 δισ. ευρώ, τα 51,1 δισ. ευρώ καλούνται να τα καταβάλουν οι φορολογούμενοι υπό μορφή φόρων.

Φόρος στα ακίνητα

Περίπου 1 μήνας απομένει έως την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί με βάση το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως και την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Από την ημερομηνία αυτή, οι υπόχρεοι θα έχουν στην διάθεσή τους άλλες δύο εβδομάδες, δηλαδή έως την μεθεπόμενη της ανάρτησης Δευτέρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου για τα ακίνητα τα οποία κατέχουν. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον πρόσφατο σχετικό νόμο, θα υπάρξει σε αυτόν μια μεσοσταθμική ελάφρυνση η οποία θα ανέρχεται σε ποσοστό 21,72% όλων ανεξαιρέτως των ιδιοκτητών ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ  ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η πέμπτη και τελευταία έως τον Ιανουάριο του 2020.

Φόρος εισοδήματος

Από εκεί και πέρα, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, δεδομένου αφενός ότι αυτός πρέπει να καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (για συνολικό ποσό της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ) και αφετέρου ότι η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης είχε λήξει στις 31 Ιουλίου, θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση έως τις 29 Νοεμβρίου. Σημειώνεται σχετικά, ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να κατατμήσουν σε περισσότερες της μίας δόσεις την πληρωμή του φόρου, είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που τους παρέχει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της εφορίας στην οποία το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές.

Τέλη κυκλοφορίας

Φέτος θα καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες οχημάτων όλης της χώρας και τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2020. Αυτά υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται στο συνολικό ύψος των 1,2 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που μέχρι τούδε πάντως δεν έχει διαφανεί κάποια πρόθεση εκ μέρους των αρχών να προβούν σε αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι./ibna